Normal

Avis lurt av hackere

Svindlet Oppland Arbeiderblad for 140.000 kroner.

Oppland Arbeiderblad
Foto: Stein Schinstad

Britiske hackere brøyt seg tidligere i vår inn i telefonsystemet til Oppland Arbeiderblad på Gjøvik. Innbruddet ble oppdaget i juli, da var det ringt for 140.000 kroner.

- Vanligvis har vi ei telefonregning på 20.000, så vi forstod raskt at det her var hackere på ferde, forteller sjefredaktør for avisa, Jens Olai Jensen

Verdensomspennende nettverk.

Flesteparten av telefonsamtalene gikk til og fra England.

Jens Olai Jensen

Sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad, Jens Olai Jensen, er svindlet for 140.000 kroner.

Foto: Stein Schinstad

- Det var og ringt til numre i Canada, India, Paksitan, Kina, afrikanske land og Brasil, forteller Jensen.

Det som har skjedd er at nummeret har blitt allment kjent i et vist miljø på internett. Telenor fikk raskt avdekket svindelen når avisa varslet om den shyhøye telefonregningen. Saken er nå anmeldt til politiet.

Organisert kriminalitet

Hacking har tidligere blitt forbundet med gutterom-streker, men seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikkerhet på Gjøvik, Hans Marius Tessem, forteller at dette ikke er typisk lenger.

- Det har blitt mye penger i dette. Gjennom det siste året har hacking-miljøet knyttet seg stadig nærmer organisert kriminalitet, sier han.

Hans Marius Tessem

Seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikkerhet på Gjøvik, Hans Marius Tessem, ber bedrifter være oppmerksomme på faren for hackere.

Foto: Stein Schinstad

- Pass på!

Tessem ber bedrifter om å passe på dersom de har telefonsentraler som kan utnyttes på denne måten. Han mener alle bør gjøre seg kjent med sine telefonsystemer, og gjøre en risikovurdering av hvor utsatt de er for hacking.

- Jeg tror mange ikke har gjort så mange vurderinger på hvilke verdier de besitter og hvor sårbart telefonsystem de har, mener Tessem.