NRK Meny
Normal

Atom Vinter er død

Atom Vinter herjet travbanene, men etter et spark fra et barnebarn, traver han nå på de evige jaktmarker.

Atom Vinter og Gudbrand Blihovde

Atom Vinter og Arve Gudbrand Blihovde hadde et nært forhold, men et spark fra et barnebarn tok knekken på traveksperten.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Historien om kaldblodshesten Atom Vinter startet for 28 år siden, og på 80- og 90 tallet hadde han sin storhetstid, hvor han vant hele 131 førsteplasser av 290

starter.

Atom Vinter kjørte inn 8,3 millioner kroner, og satte bygda han kom fra, Gausdal, på hodet i flere år.

Atom Vinter avsluttet sin karriere i 1999, men også som 25-åring var han tilbake på Bjerke.

Eier Arve Gudbrand Blihovde sier at Atom Vinter-historien fikk en trist slutt.

– Han ble sparket av en annen hest og høyre bakfotet røk tvert over like over hasen, og da er det ikke håp dessverre. Det ble en brutal og lite hyggelig avslutning på et fint samliv, sier Blihovde tydelig berørt.

Og det var et barnebarn av traveksperten selv, som sparket til.

– Spesiell hest

Atom Vinter tilbake

Atom Vinter var tilbake i manesjen i 2010.

Foto: Faksimile Riks toto

Eieren legger ikke skjul på at Atom Vinter var en spesiell hest for han.

– Det var en hest litt utenom det vanlige, både fysisk og psykisk. Det ble et eventyr, og det er naturlig nok artig når man lykkes, sier Blihovde.

– Var dere alltid gode venner?

– Vi var gode venner, men vi hadde et forhold der jeg måtte passe meg dersom han var løs og ikke ville inn igjen. Han var klar over hvilke krefter han hadde, men når jeg holdt han i leietau eller grima, da var det jeg som var sjefen. Vi kom god overens, sier hesteeieren.

Æresgausdøler

Både hest og eier ble til og med Æresgausdøler for sine idrettsprestasjoner, og begge mottok pris inne på samfunnshuset i Gausdal.

– Ja, vi ble det, og det var fryktelig moro, sier Blihovde.

Men selv om Atom Vinter er borte, har Blihovde hendene fulle med andre hester på gården, men han innrømmer at det blir rart uten Atom Vinter.

– Livet går sin gang, og vi har yngre hester som har livsgnist. Men det er kjedelig at det skjedde på denne måten, det er trist i dag, avslutter en vemodig hesteeier.

Atom Vinter og Gudbrand Blihovde

- Atom Vinter var en speisell hest, sier eier Arve Gudbrand Blihovde.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.