Ærverdig dame i vanntank

På Skogmuseet i Elverum kan du nå se en levende gjedde på 10 kilo på nært hold. – Den største vi har tatt opp fra Glomma på Jakt- og fiskedagene, sier en stolt akvarieleder.

Gjedde, Skogmuseet

PUBLIKUM: Besøkende på Norsk Skogmuseet kikker nysgjerrig ned til den 10 kilo store gjedde som ble tatt i storruse i Glomma.

Foto: Bård Løken / Anno

– Det var nesten litt magisk, og hun er jo veldig bred over ryggen, sier akvarieleder på Norsk Skogmuseum, Kjetil Rukan, etter å ha holdt en levende gjedde på 10 kilo.

Nils Gunnar Sveen tar på gjedda

FIKK TA PÅ GJEDDA: Nils Gunnar Sveen fra Hamar er blind. – Jeg fikk en fornemmelse av hva ei gjedde er da jeg fikk kjenne på den, sa Sveen.

Foto: Bård Løken / Anno

– Det var et gjensidig tillitsforhold for hun var rolig da jeg var rolig.

Det er under årets Jakt- og fiskedager på Skogmuseet i Elverum at den flotte dama ble tatt i storrusa. Det er like spennende hvert år å se hvor stor gjedde som havner i rusa, og i år ble det ny rekord.

Flott gjedde

Det er nemlig første gang under Jakt -og fiskedagenes 53 år lange historie at det har havnet en 10 kilo stor gjedde i rusa.

– Det er en ærverdig dame, for det er bare damene blant gjedder som blir så store. Hun er nok en 10–11 år, og var overraskende rolig da hun ble tatt forsiktig opp fra rusa og opp i et kar, sier en ivrig Rukan.

Levende gjedde på Skogmuseet, Kjetil Rukan

SPENNENDE: – Det var nesten litt magisk å holde en så stor og levende gjedde, men hun var overraskende rolig, forteller Kjetil Rukan.

Foto: Bård Løken / Anno museum

Det hender seg at man får store gjedder, men det er ikke så ofte at man får gjedder over 10 kilo. Norgesrekorden på stang ligger på 18 kilo, og det er også tatt en gjedde i garn på 19 kilo.

Se levende gjedde

Nå kan de som besøker Jakt- og fiskedagene i løpet av helga se litt nærmere på den 10 kilo store gjedda som ble tatt opp fra Glomma torsdag formiddag.

– Vi har satt henne oppi en vannkar, og passer på at hun får nok oksygen og skifter vannet hver dag. Hun har det bra, så lenge vi ikke forstyrrer henne for mye ved å ta på henne, men det går veldig fint å se på henne.

Og mange har allerede vært å ha sett på henne.

– Barna står rundt karet og kikker med vannkikkert, de synes dette er veldig spennende, sier Rukan.

Det var Jon Løyland som fikk lurt storgjedda i rusa sammen med 30 livredde mort. Gjedda slippes ut i Glomma igjen da Jakt- og fiskedagene er slutt på søndag.

SE UT I NATUREN: Gjedda, Nordens krokodille:

Hver vår fryder fiskeentusiastene seg i Øyern. Men de har bare 14 dager på seg til å komme nær gjedda. Da gyter den på grunt vann. Kenneth Bruvik og kjentmannen Bent Nydahl jakter sammen på storgjedda i Nordre Øyeren naturreservat.