Hopp til innhold

Anton fikk monstergjedde i Kautokeino-elva

– Den minner meg om en alligator.

Anton Dahl fikk monstergjedde

- Jeg vil tro det har vært tatt større gjedde i Kautokeino-elva, men dette er den største jeg har fått på mine 60 år med fisking i elva, sier Anton Dahl.

Foto: Privat

Anton Dahl fikk monstergjedde

- Vekta var på 11,7 kilo, forteller Dahl.

Foto: Privat

I 60 år har Anton Dahl (66) fisket i Kautokeino-elva. I går, da han var ute i båten med kona for å dra gjeddegarnet, fikk han sin livs største fangst.

– Jeg la merke til at det var et dyr der nede i dypet, sier Dahl.

Gjeddefestival: Med hjerte for gjedda i Pasvik

Gjeddedrama

Han forteller at det nærmest oppsto drama i båten da beistet kom til overflata.

– Kona ble redd og flytta seg straks helt frem i båten, og holdt beina opp. Gjedda satt litt løst i garnet, så jeg stakk fingrene inn i øynene, klep til og vippet den over ripa, forteller han.

Finnmarksalligator

Dahl forteller videre at gjedda, som han kaller «finnmarksalligatoren», hadde en vekt på 11,7 kilo.

– Den var omtrent 25 centimeter brei i kjeften. Gjedder er normalt lang og slank, denne er feit. Den minner meg om en alligator – slike man ser på filmer fra alligatorjakt på Youtube, sier han.

Norgesrekord: 19,6 kilo

I Norge finnes gjedda naturlig på Østlandet, i Trøndelag, Troms og i Finnmark. Dahl har et stykke opp til Norgesrekorden.

Norges tyngste er nemlig på 19,6 kg, tatt i garn ved Synneren i Ringerike. Den største gjedda som er fanget med stang, og som dermed er gjeldende Norsk sportsfiskerekord, ble tatt av Petter Støttum i Øyeren den 19. november 2011, skriver Wikipedia.

Til sammen dro Dahl i Kautokeino opp over 30 kilo fangst som det allerede er laget gjeddekaker av.