Hopp til innhold

– Vi kan ikke la oss knekke

– I dag er vi fylt med sorg. I morgen må vi fortsette kampen for alle barns rett til utdanning, sier Amar Bokhari, som driver en skole i Pakistan.

Nytt skolebygg på LAMS-skolen i Pakistan

Amar Bokhari legger ned grunnsteinen til et nytt skolebygg på LAMS-skolen i Pakistan.

Foto: Privat

Sammen med søsteren Laila Bokhari har han arvet sin far Yawar Bokharis verk, to filleryefabrikker og en skole i Pakistan.

For ei uke siden kunne han feire en fredsprisutdeling som satte fokus på barns rett til utdanning. I dag tenker han bare på ofrene etter angrepet på skolen i Peshawar hvor minst 132 barn ble drept.

– Dette er en forferdelig tragedie som først og fremst rammer barna og deres familier. Men det er også en tragedie som rammer alle som bryr seg om landet Pakistan og barns rett til å gå på skole, sier Bokhari.

Laila Bokhari med tidligere elever og rektor ved LAMS, Pakistan

Laila Bokhari med tidligere elever og rektor ved LAMS, Pakistan.

Foto: Cathrine Barth

Skoler er et «soft-target», med stor symbolverdi. Som oftest har de ikke stort vakthold og er et lett mål å angripe. I tillegg ligger det et politisk budskap bak et angrep mot en skole: angriper man skoleelever og barn, så angriper man også framtiden.

Amar Bokhari

– Vi lar oss ikke kue

Amar Bokhari

Amar Bokhari driver sammen med sin søster Laila Bokhari en skole i Pakistan.

Foto: Privat

Amar Bokhari befinner seg akkurat nå i Jerusalem der han arbeider for FN. Men han har vært i kontakt med skolen i dag.

– De tar sine forholdsregler, Men en skal heller ikke la seg kue, terroristenes mål er jo å skape frykt. Så vi stenger ikke skolen, da får de det som de vil, sier Bokhari.

Bokhari forteller at LAMS-skolen tidligere har mottatt trusler.

– Taliban vil miste støtte

Bokhari mener at Taliban og deres ekstreme ideologi har generelt liten støtte blant befolkningen i Pakistan, og at de nå vil få enda mindre støtte.

– Selv om det nok finnes en sunn skepsis til den såkalte «krigen mot terror», som ofte tolkes som et angrep på islam og islamske kulturelle verdier, så må man ikke forveksle denne skepsisen med direkte støtte til Taliban og det de står for. Men Taliban og andre ekstreme grupper har fylt et tomrom som pakistanske myndigheter ikke har klart å fylle, og de tilbyr ofte enkle svar på vanskelige spørsmål. Men slike aksjoner som dette vil bare skape mer motstand mot dem blant den gjennomsnittlige pakistaner – noe responsen i dag på gatene i Pakistan har vist, påpeker Bokhari.

Farsarv

Amar og Laila sin far, Yawar Bokhari, hadde økonomi-utdanning fra London og kunne ikke tro at han ikke skulle få jobb på Lillehammer, hvor hans livs kjærlighet kom fra. Til slutt ble løsningen å starte en filleryefabrikk i hjembyen i Pakistan og selge teppene til store norske møbelkjeder.

Brukte overskuddet til å lage skole

Men ulikt fra andre fabrikkeiere brukte Yawar deler av overskuddet fra filleryefabrikken til å bygge en skole for fabrikkarbeidernes barn. Skolen vokste i omfang etter etableringen i 1996, og tilbyr nå utdanning til 650 elever i et område der det offentlige skoletilbudet mildt sagt er mangelfullt.

Skolen i Pakistan er oppkalt etter Laila og Amar Bokhari, og har fått navnet «Laila og Amar Model school» (LAMS).

Her kan du se NRK-reportasje om LAMS-skolen:

Filleryer sikrar pakistanske born utdanning