NRK Meny
Normal

– Steinleggerbander driver menneskehandel

Politiet i Hedmark og Oppland advarer nok en gang mot utenlandske steinleggere. De utnytter ulovlig arbeidskraft og driver menneskehandel, hevder politiet.

Steinleggere

I mange år har steinleggere reist rundt i Hedmark og Oppland og tilbudt sine tjenester. Nå advarer politiet nok en gang om at mange av disse er profesjonelle og organiserte kriminelle.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Politiet er ikke bare bekymret for at folk skal bli lurt, dersom de engasjerer utenlandske steinleggere til å gjøre en jobb for seg.

Kjell Kristian Ukkelberg

Politiinspektør Kjell Kristian Ukkelberg sier steinleggerne også driver menneskehandel.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

De mener det er langt mer alvorlig enn som så.

– Dette er bander som unngår norsk skattelov og som truer kundene sine. I tillegg tjener bakmennene seg rike på å utnytte arbeidskraft.

Det sier politiinspektør i Hedmark politidistrikt, Kjell Kristian Ukkelberg.

– Irske og britiske steinleggerebander henter ofte bostedsløse personer i Øst-Europa, som mer eller mindre blir tvunget med på veien for å gjøre jobben for småpenger, sier Ukkelberg.

Klar og tydelig advarsel

Tirsdag holdt politiet en pressekonferanse for å advare mot steinleggerne en gang for alle.

I mange år nå, har de reist rundt i Hedmark og Oppland om sommeren og tilbudt sine tjenester.

Men politiet og Skatt Øst har ennå til gode å se at noen av dem er seriøse.

– De er profesjonelle og organiserte kriminelle. Vår oppgave i den sammeheng er å hindre at de begår skatte- og momsunndragelser, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Kommer på døra

Renate Melbye Utti, leder for fellesoperativ enhet i politiet i Hedmark, forteller mer om hvordan steinleggerbandene pleier å gå fram.

– De kontakter gjerne folk på døra hjemme. Men vi ser også at de legger brosjyrer på trappa eller i postkassene.

Og det er liten vits i å tenke at du vil vurdere selv, om de er seriøse eller ikke.

– Nei, når vi sier at de er useriøse, må folk stole på det. Det er veldig sjelden myndighetene går ut slik, og er så klare på at man ikke må bruke disse irske og britiske steinleggerne, sier Jan Egil Kristiansen.

Sjekk om de har ID-kort

Arkivbilde: Britiske steinleggere, skatteetaten advarer

Hvis steinleggerne ikke har ID-kort fra Arbeidstilsynet, er de heller ikke registrert noe sted.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Mange av steinleggerne hevder at de er registrert som godkjent selskap. Det kan man sjekke på nettsiden Handlehvitt.no. Der kan man legge inn organisasjonsnummeret de oppgir og se selv.

– Og så kan man sjekke om de har ID-kort utstedt av Arbeidstilsynet. Har de ikke det, så er de ikke i noen registere, og da skal man ikke bruke dem, sier Kristiansen.

Nå har altså politidistriktene i Innlandet - Hedmark, Gudbrandsdalen og Vest-Oppland - inngått et samarbeid med Skatt Øst for å sørge for å være føre var og advare folk mot steinleggerne.

– Si fra hvis du ser dem

Renate Melbye Utti ber folk ta kontakt med politiet om de får besøk av disse steinleggerne, eller andre useriøse håndverkere.

– Si fra til politiet, enten du har avvist dem eller ei, og også om du ser fremmede biler med britiske eller engelske skilter, eller folk som ser ut til å observere området der du bor.

Du kan selv bli straffet eller avkrevd penger hvis du bevisst benytter deg av de useriøse steinleggerne.

– Ja, hvis du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli ansvarlig for å betale unndratt moms og man også bli straffeansvarlig for medvirkning til momsunndragelser.

Er på vei til Innlandet

Foreløpig i sommer har steinleggerbandene operert mest i Oslo-området. Men de følges nøye av politiet, for det er ventet at de vil trekke nordover mot Hedmark og Oppland nå.

Steinleggerne vært et problem i store deler av landet de siste somrene:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • OL-bronse til Johansson

    Robert Johansson fra Lillehammer tok bronsemedalje under hoppkonkurransen i stor bakke i Pyeongchang

  • Kollisjon i Våler

    To biler har kollidert ved Bråten i Våler like ved svenskegrensa ved 10.30 tida. En person er sendt til sjukehus med lettere skader.