Hopp til innhold

–Ikke inngå avtaler med omreisende steinleggere

– Det er ikke gitt at omreisende steinleggere er billigere enn norske firma, sier underdirektør i Skatt Midt- Norge, Kjellfred Nydahl. Skatt Midt-Norge fraråder alle å inngå kontrakter med omreisende steinleggere.

Kjellfred Nydahl

Kjellfred Nydahl i Skatt Midt-Norge advarer mot omreisende steinleggere.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Omreisende britiske steinleggere opererer i fylket, og Kjellfred Nydahl, underdirektør Skatt Midt-Norge, har vært ute og sjekket papirer på flere av de. Senest i går sjekket han et britisk firma som utførte en jobb i Romsdalen.

– Det vi opplevde ute på kontroll i går er symptomatisk for hvordan vi har opplevd situasjonen de siste årene. Gjennomgående så er ikke disse utenlandske firmaene som tar på seg steinleggeroppdrag, momsregistrerte, sier Nydahl.

De betaler altså hverken skatt eller moms.

– Ikke stol på informasjonen de oppgir

Huseieren som hadde leid inn steinleggerne som Skatt Midt i går sjekket, sa han hadde handlet i god tro.

– Han hadde mottatt reklamemateriell i posten hvor det var oppgitt organisasjonsnummer, og dermed trodde denne huseieren at ting var i orden. Men det viser seg igjen og igjen at man kan ikke stole på den informasjonen som blir presentert hverken skriftlig eller muntlig.

– Kan skjære alle over en kam

Nydahl mener at på dette området er det nesten garantert at papirene ikke er i orden.

– Akkurat når det gjelder den gruppa her så er erfaringene våre såpass entydig negative at vi anbefaler alle til å ikke inngå noen avtaler med disse arbeiderne, sier Nydahl.

Sjekk handlehvitt.no

Om en likevel vurderer å inngå en avtale med et firma en ikke kjenner til fra før, så bør man ta seg bryet med å gå inn på nettstedet, handlehvitt.no og taste inn organisasjonsnummeret. Der finner man ut om de er registrerte i momsregisteret.

– Mange tror er at dersom et firma har et organisasjonsnummer i enhetsregisteret i Brønnøysund, ja da er det et lovlig firma, men dette stemmer nødvendigvis ikke.

Om firmaet driver momspliktig virksomhet, skal de også være i momsregisteret.

Trenger ikke være billigere

Skatt-Midt er i kontakt med ganske mange kunder, og selv om enkelte er fornøyd med kvaliteten på arbeidet som blir gjort, så hører de altfor mange historier fra folk som er misfornøyd, og kanskje til og med må gjøre arbeidet på nytt.

–Det er heller ikke gitt at de utenlandske omreisende firmaene gjør jobben billigere enn et norsk firma ville gjort den. Det har vi sett flere eksempler på, sier Nydahl.