NRK Meny
Normal

– Må være rom for å gjøre feil

Den tidligere fylkesrådsleder Njål Føsker (Ap) ba fylkestinget om unnskyldning da han i dag forklarte seg pengegaranti-saken. Han avsluttet sin forklaring med å si at det må være rom for å gjøre feil.

Njål Føsker

Njål Føsker trakk seg som fylkesrådsleder mandag kveld. Tirsdag forklarte han seg om pengegaranti-saken i fylkestinget.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg har bedt fylkesrådet om unnskyldning, jeg har bedt om unnskyldning i media, nå er det på tide å be fylkestinget om unnskyldning, sa Njål Føsker da han startet sin forklaring.

Ga garanti uten fullmakt

I forrige uke ble det kjent at fylkesråd i Hedmark, Eva Arnseth, ga en garanti om seks millioner kroner til Hamar-firmaet Scan4news uten at hun hadde fullmakt.

Hun valgte å trekke seg etter at dette ble kjent. Fylkesrådsleder Njål Føsker har hele tiden sagt at han ikke visste om garantien som ble gitt, men e-poster trekker Føsker inn i saken. Mandag kveld trakk Føsker seg som fylkesråd.

I går formiddag gikk også fylkessjefen Ingrid Lauvdal seg på grunn av sin rolle i saken.

Føsker brukte blant annet e-poster for å forklare utviklingen i saken i fylkestinget. Han fortalte om flere møter som fant sted, men sier at det ikke ble sagt noe om at det hadde blitt gitt en garanti på seks millioner kroner til Hamar-firmaet Scan4news før politisk behandling.

Sier han ikke visste om garantien

Han mener derfor fortsatt at han ikke visste at det var gitt en pengegaranti før den politiske behandlingen. Han svarte på en e-post fra Scan4news den 10. februar. Der skriver Hamar-firmaet at de har fått grønt lys for prosjektet sitt.

Fylkestingsmøte

Mange hadde møtt opp for å følge fylkestingsmøtet.

Foto: Per Magnussen / NRK

Føsker sa i fylkestinget at han ikke leste hele e-posten, men svarte på første del av e-posten. Han svarte: «Utrolig bra! Lar Eva styre det videre ... men dette var utrolig godt nytt!!».

– Hadde jeg lest mer enn innledningen så ville jeg ha sett takksigelsen, og et naturlig spørsmål ville vært: «Hva takker man for her?». Jeg mener at svaret som gis er en anmodning om at Eva er rådet man skal henvende seg til, sa Føsker til fylkestinget.

Han fortsatte med å si at man bør forvente at e-poster man responderer på er lest og forstått, og dette gjelder også e-poster som man er oppført i kopifeltet er lest og forstått.

– Konsekvensen av de feil som er gjort er tatt gjennom at de tre med ansvar for hendelsen har tatt ansvar. Videre gjøres det gjennomganger av denne saken, og andre saker for å lære. Videre gjøres det en gjennomgang i fylkeskommunen for å se om dette har skjedd tidligere, sa Føsker.

– Skal være lov å gjøre feil

Han mener at saken må føre til at man får en diskusjon om hva man forventer av politikerne og administrasjonen.

– Vi må for all del unngå at man kommer i en situasjon der man i frykt for å begå feil, faktisk øker potensial for å begå feil ved at man i kopifeltet tar med seg overordet, og på den måten skyver ansvaret foran seg i systemet, sa Føsker.

Han mener at forbedringer som kan gjøres gjennom rutinegjennomganger i en trygg organisasjon er langt mer å foretrekke framfor å øke ressursbruken på saksbehandling og journalføring.

Han avsluttet sitt innlegg med å følgende henvendelse til fylkesordføreren.

– Vi må ha en organisasjon som har en tro på at det skal være lov å gjøre feil.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Føreren satt fast

    Føreren av en bil som kjørte av vegen i Hedalen satt fastklemt, men er nå ute av bilen. Politiet vet foreløpig ikke noe om skadeomfanget, men føreren var ved bevissthet. Vegen er stengt forbi ulykkesstedet.

  • 4. plass til Østberg

    Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik kom på 4. plass på 10 kilometer fri teknikk på Beitostølen. Marit Bjørgen vant, mens Ragnhild Haga og Heidi Weng tok de to neste plassene.