NRK Meny
Normal

– Kommunekartet må tegnes lokalt

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, sier at kommunene skal bli færre og større, men at kommunekartet skal tegnes lokalt. I dag er ministeren i Øyer på en KS-konferanse.

Jan Tore Sanner

STORE AVSTANDER: Jan Tore Sanner mener ordførerene i Vågå og Sel er gode eksempler på at man kan gjøre det bra, selv i kommuner med store avstander.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Stortinget har sagt ja til at det skal gjennomføres en kommunereform i Norge og i løpet av høsten settes det i gang flere regionale prosjekter som skal se på blant annet kommunesammenslåing.

Færre og større kommuner

Statsråden som har ansvaret for denne reformen er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som i dag er på tur gjennom våre fylker for å være med på en KS-konferanse på Øyer.

I dag er det 48 kommuner i Hedmark og Oppland. Jan Tore Sanner mener at kommunestrukturen kommer til å se annerledes ut i fremtida.

– Oppland og Hedmark er allerede godt i gang. Det blir færre og større kommuner. Men kommunekartet skal tegnes lokalt.

I Hedmark og Oppland er store avstander en av utfordringene som kommunene må håndtere. Og Sanner mener at det er flere kommuner som er flinke til å tilpasse seg de store avstandene.

– Ordførerne i Vågå og Sel er gode eksempler. Det handler om å gi innbyggerne gode tjenester i årene framover og det handler om å gjøre seg attraktiv.

Makt tilbake til kommunestyrene

Mange av kommunene i Hedmark og Oppland har allerede et samarbeid over grensene. Sanner ønsker ikke å satse på mere interkommunale sammarbeid.

– Interkommunalt samarbeid er en konsekvens av at kommunene er for små. Det er en sentralisering av makt. Makt og ansvaret skal flyttes tilbake til kommunestyrene. Det er en viktig del av lokaldemokratireformen.

Det er 50 år siden forrige kommunereform. Sanner forteller at det ikke er tilfeldig at det har kommet en ny reform nå.

– Det har skjedd mye i løpet av de siste 50 årene. Kommunene har fått større oppgaver. Vi må se utfordringene som kommunene nå står overfor. De lokale prosessene nå er viktige. Det er viktig å lytte til ungdom og lytte til de ansatte. Jeg er overbevist om å se en ny kommunestruktur som vil gi gode tjenester der de bor.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lastebil av veien

    En lastebil har kjørt av vegen på Riksvei 15 cirka 2 kilometer nord for Lalm. Trafikken kan passere forbi stedet.

  • Kongsvinger tapte

    Kongsvinger ishockey tapte 1-4 hjemme mot Sparta i kveld. Hjemmelaget tok ledelsen, men gjestene fra Sarpsborg ble for sterke utover kampen.

  • Beruset mann bortvist

    En beruset mann ble lørdag ettermiddag bortvist fra Lekeland i Hunndalen. Det melder politiet i Innlandet. Det var de ansatte som reagerte på mannen, og politiet ble varslet.