– Glad for at de tar den «kommunale nabopraten»

Statssekretær Jardar Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er glad for at sju kommuner sonderer muligheten for en ny, stor kystkommune i Midt-Norge.

Laster kart, vennligst vent...

Slik kan det nye kommunekartet bli seende ut hvis de sju kystkommunene slår seg sammen.

Statssekretær Jardar Jensen

Statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Stortinget har bedt kommunene i det ganske land å ta «den kommunale nabopraten» for å se på hvordan de i fellesskap kan løse fremtidens utfordringer og muligheter. Jeg er glad for at kommunene du nevner tar denne oppfordringen. De beste løsningene finner man lokalt, sier Jardar Jensen (H) til NRK.

I forrige uke møttes politikere fra Hitra, Frøya, Snillfjord og Hemne i Sør-Trøndelag, og Smøla, Halsa og Aure på Nordmøre. Formålet var å diskutere muligheten for sammenslåing til én, stor kystkommune.

I november skal de møtes igjen for å diskutere videre.

Fylkesgrense ingen hindring

Det at kommunene ligger på hver sin side av grensen mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal er ikke noe problem, sier statssekretæren.

– Fylkesgrenser bør ikke hindre fornuftige, lokale løsninger. Vi synes det er fint at gode naboer diskuterer hvordan fremtidens velferdskommuner bør se ut, og så skal ikke fylkesgrensene være til hinder for de beste løsningene.

Jardar Jensen sier at kommunereformen handler om hvordan man skal skape bedre velferdstjenester og sterkere lokaldemokrati både nå og i fremtiden. Og departementet har ikke satt noen minimumsstørrelse på nye kommuner.

– Norge er mangfoldig, sier han.

Vil flytte makt til større kommuner

På spørsmål om en ny kystkommune vil bli robust nok for framtida, eksempelvis for å ta nye oppgaver, viser Jensen til ekspertutvalget som la fram en rapport om kommunestrukturen i mars.

De hadde dagens oppgaveportefølje som utgangspunkt for sine vurderinger.

– Med andre ord, hvordan sikre at innbyggerne får kvalitativt gode tjenestetilbud også de neste 10, 20 og 30 årene.

– I reformen vil vi også flytte mer makt og ansvar til større kommuner for å styrke lokaldemokratiet, sier statssekretær Jardar Jensen.