NRK Meny
Normal

Ulverettssaken: – Kan ikke utelukke at det var en hybrid-ulv som ble skutt

Sakkyndig Øyvind Øverli mener en ikke kan utelukke at ulven som ble skutt på Åsta er en hybrid. – Synsing og spekulasjoner, sier andre forskere.

Ulverettsaken biolog

Seniorforsker Øystein Øverli sa i vitneboksen at man ikke kan konkludere med at de tre ulvene det skal ha blitt skutt etter eller ulven som ble skutt, er av en naturlig bestand.

Øverli er oppnevnt som sakkyndig vitne av forsvaret i rettssaken mot de seks som er tiltalt for forsøk på felling av ulv. Biologen gikk i strupen på rovdyrforskerne på flere områder.

– Flere tilfeller av hybrider

Øyvind Øverlie mener det har dukket opp hybrider der hunder er krysset med ulv.

– En kan ikke konkludere med at de tre ulvene det skal ha blitt skutt etter eller ulven som ble skutt, er av en naturlig bestand, sa Øverli da han vitnet i ulven.

Han mener at en må gå mer enn to generasjoner tilbake for å kunne fastslå at en bestand er naturlig.

Om det var en ulv eller hybrid kan ha betydning juridisk rundt ulven som ble skutt på Åsta.

Øverli sa at at det har blitt hevdet at ulv og hund ble krysset for å brukes som grensevakthunder i Sovjetunionen, og at disse hundene kom ut i naturen etter unionens oppløsning. Han kom også inn på påstander om utsetting av ulv.

Dette ble avvist av Terje Bø i Miljødirektoratet. Hans konklusjon er at det ikke finnes noe dokumentasjon på dette.

Ikke hold

Øystein Flagstad fra Rovdata som vitnet tidligere onsdag, avviste hybrid-ulven helt.

Han sa at analysen av ulven viste at det er en skandinavisk ulv. Denne ulven kom fra et revir i Dalarna i Sverige. Ulven var «barnebarn» av ulv i Kynna-reviret sørvest for Elverum.

– Det er ingen hybrid, dataene vi sitter på gir ikke hold for dette, sier Flagstad. Han syns at Øverli er preget av synsing og spekulasjoner.

Veterinær Knut Madslien som obduserte ulven, forklarte at ulven ikke hadd"ulveklør" på bakbeina, hvite klør eller feil ved tannsettet, tegn som skulle tilsi at det var en hybrid.

Ulveforsker Petter Wabakken sier at det kun er dokumentert en hybrid i Norge, i Østfold i 1999, og at dens gener ikke er spredt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Publikumsrekord på hockeyfest

  Folk strømmer til for å se lokaloppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i eliteserien i ishockey i kveld. Håkons Hall er for anledningen islagt for hockeyfest og 10.000 publikummere skal på kampen når Lillehammer Ishockeyklubb feirer 60 år.

  Folk strømmer til Hockey Classic
  Foto: Karianne Stordal / NRK
 • Sølv til Eide på sprinten

  Mari Eide tok sølv i NM i sprint på Beitostølen lørdag. Rekruttlandslagsløperen fra Øystre Slidre, som går på hjemmebane denne helgen, hadde kun regjerende olympisk mester Maiken Caspersen Falla foran seg på resultatlista på den klassiske sprinten.

 • NM-gull til Kokslien

  Mikko Kokslien fra Søre Ål vant NM-gull i kombinert på Beitostølen lørdag ettermiddag. Kokslien gikk inn til seier etter et spurtoppgjør mot Jørgen Graabak.