NRK Meny
Normal

– Kan bli tøft å møte foreldrene i retten

Bistandsadvokaten tror det kan bli vanskelig for barna å møte foreldrene igjen. De står tiltalt for mishandling med slag, spark og pisking av sine fem barn.

Inger Marie Støen

- Det er klart dette har vært et regime det har vært vanskelig for barna å leve i, sier Inger Marie Støen. Hun er bistandsadvokat for de tre eldste barna.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ifølge tiltalen har mishandlingen av ekteparets fem barn pågått fra 2005 til 2012. Barna er i dag mellom tre og 16 år gamle.

– Saken kom opp ved at noen av barna sjøl reagerte på volden i hjemmet, forteller bistandsadvokat Støen.

Hun er bistandsadvokat for de tre eldste barna.

Pisket og slått

Den 47 år gamle faren og den 35 år gamle moren er tiltalt for grov og gjentatt mishandling. Ifølge tiltalen har mishandlingen bestått i blant annet slag, spark, pisking og nekt av mat.

Ett av barna skal ha fått pepperspray kastet i øynene, og skal ha blitt slått med blant annet et kosteskaft. Et av de andre barna skal ha blitt pisket med ledningen på en telefonlader eller lignende, alt dette ifølge tiltalen.

– Det er jo en alvorlig tiltale, og det er klart at ingen av disse barna har hatt et enkelt forhold til sine foreldre. Det er jo ikke bare den fysiske volden, men også den psykiske påkjenningen. Det er klart dette har vært et regime det har vært vanskelig for barna å leve i, sier Inger Marie Støen.

Far nekter straffskyld

Advokat Håvard Fremstad

– Faren erklærer seg ikke skyldig, men han vil forklare seg for retten, forteller forsvarer Håvard Fremstad.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Min klient kommer til å erklære seg "ikke skyldig", men har et ønske om å forklare seg i retten, sier farens forsvarer, advokat Håvard Fremstad.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før rettssaken starter. NRK klarte mandag kveld ikke å få kontakt med morens forsvarer, advokat Lars Braastad.

– Blir tøft å møte dem i retten

I retten er det bare eldstesønnen på 16 som skal møte i vitneboksen. For hans yngre søsken er det foretatt dommeravhør som blir avspilt i retten.

– For 16-åringen blir det rimelig tøft å skulle møte foreldrene i retten, sier bistandsadvokat Støen.

Hun forteller at hun har snakket med sin klient om to mulige scenarioer: Å forklare seg med foreldrene tilstede, eller å forklare seg for dommerne uten at foreldrene er i salen.

– Dette er noe han må bestemme seg for i løpet av tirsdagen, sier hun.

Kulturkollisjon

Familien kom til Norge fra Guinea for om lag 10 år siden. Inger Marie Støen mener tiltalen viser til en kulturkollisjon.

– Men det er ingen unnskyldning, vi må jo forholde oss til norsk lov. Det er ingen barn som skal ha det slik i Norge, sier Støen.

Strafferammen i saken er på inntil seks års fengsel. Gjøvik tingrett har satt av fire dager til saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.