Tre års fengsel for å ha mishandlet barna sine

Et ektepar på Hadeland er dømt til fengsel i henholdsvis 3 år og 2 1/2 år for å ha mishandlet alle de fem barna sine gjennom mange år. Ifølge dommen var moren mest aktiv i mishandlingen.

Dommere Gjøvik tingrett

Dommerne i saken i Gjøvik tingrett.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Foreldrene må også betale oppreisning til barna sine. To av dem får 100.000 kroner hver, to 75.000 kroner og den femte 25.000 kroner, ifølge dommen.

Familien er opprinnelig fra Afrika, men Gjøvik tingrett mener ikke det er formildende at de kommer fra en annen kultur.

Den 35 år gamle moren er nå dømt til fengsel i tre år, mens den 47 år gamle faren er dømt til fengsel i to og et halvt år.

Det er noe mindre enn det aktor ba om, som var tre og et halvt år for begge.

Nektet for mishandling

Håvard Fremstad og Lars Braastad

Håvard Fremstad og Lars Braastad var forsvarere for ekteparet, som nå er dømt for mishandling.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Ekteparet innrømmet i retten, at de noen ganger straffet de eldste barna med stressøvelser som knebøy når de hadde vært uskikkelige. Men de nektet for at de var voldelige mot barna og hadde slått dem med ulike gjenstander og sparket dem, slik de var tiltalt for.

Faren erkjente ikke straffskyld i henhold til tiltalen, mens moren erkjente delvis straffskyld.

Orket ikke mer og rømte

Saken ble satt under etterforskning da den ene sønnen i familien fikk nok og rømte hjemmefra en kveld i februar 2012. Han fortalte så om mishandlingen han og søsknene ble utsatt for.

Få dager senere ble alle de fem barna tatt fra foreldrene og plassert i beredskapshjem.

Gjøvik tingrett finner både moren og faren skyldige i mishandling og vold mot barna.

Retten viser til at mishandlingen har foregått siden den ene sønnen var seks år gammel, at alle barna har vært utsatt for mishandling og at mishandlingen har økt i omfang etter hvert som barna ble eldre. Alle barna har også vært vitne til at de andre har blitt mishandlet.

Ble straffet mer og mer

Av dommen går det fram at alle de fem barna hadde problemer som må antas å skyldes forholdene hjemme.

I straffeutmålingen legger Gjøvik tingrett vekt på at barna ble straffet mer og mer ettersom de ble eldre. Mishandlingen ble et mønster som førte til at barna levde i et regime preget av kontinuerlig utrygghet og frykt.

Det skjedde også i hjemmet deres, der de egentlig skulle ha kunnet føle seg trygge. Dessuten var begge foreldrene med på det, så barna hadde ingen de kunne søke hjelp eller støtte hos, og det har vært et betydelig skadepotensial, heter det i dommen.

Mor brukte mest vold

Ekteparet har ikke fått lik straff. Det er fordi retten mener moren var mer aktiv i mishandlingen enn faren. Faren var mer passiv, men gjorde heller ikke mye, eller noe, for å stoppe volden.

Erstatningen til de fem barna er noe gradert, fordi ikke alle de fem barna ble utsatt for like mye vold. Verst gikk det utover de to eldste. Foreldene er dømt til å betale hver av dem 100.000 kroner i oppreisning.

Men alle barna har vært vitne til at søsknene ble mishandlet, og foreldrene må betale alle sammen oppreisning.