Hopp til innhold

– Ikke enklere for ungdom uten boplikt

Regjeringen sier de vil slippe til ungdommen i landbruket, og vil fjerne boplikten og konsesjonsloven. Slik skal flere gårder selges fritt, men forslaget blir ikke tatt godt imot av fremtidens bønder.

Bondegård raps

IDYLL: Mange ønsker et liv på landet, men få får det til. Boplikten er et hinder, mener regjeringen, som tar til orde for at det nå skal bli enklere å selge landbrukseiendommer.

Foto: Flickr / randihausken (CC BY-NC 2.0)

Mange er ute etter å kjøpe seg landlig idyll, men i dag kan dette være utfordrende på grunn av boplikten og konsesjonsloven.

I et nytt forslag vil regjeringen vil gjøre det lettere å kjøpe seg en gård, slik at unge bønder lettere kan etablere seg innen landbruket.

Gunnar Gundersen

UNGDOMMELIG: Gunnar A. Gundersen (H) vil gi ungdommen en sjanse som bønder.

Foto: Stortinget

– Boplikt skaper ikke bolyst og vi må begynne å tenke på de unge. Det er et enormt rekrutteringsbehov i landbruket, sier stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen (H).

Tviler på ungdomsoffensiv

Men fremtidens bønder er sterkt i tvil om forslaget vil ha den positive effekten regjeringen hevder. NRK har snakket med flere elever på Jønsberg landbruksskole, som alle er skeptiske til regjeringens offensiv.

– For meg tror jeg ikke situasjonen blir enklere. Uten en priskontroll tror jeg vi som er unge vil få vanskeligheter med å utkonkurrere de som allerede er godt etablerte og har god kapital, sier Franz Anders Bakken, som går på Jønsberg landbruksskole.

Han får støtte av medelev Mikkel Skar.

– Når gårder i dag går for så høye priser som de gjør, er det ikke ungdom med dårlig råd som er kjøpere. Om folk kjøper gårdene som feriesteder, vil det slå dårlig ut for landbruket i Norge, mener han.

Marthe Nyhus

SKEPTISK: Marthe Nyhus tror ikke en oppheving av boplikten vil ha en god effekt for bygdenorge.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Blir ensomt

Marthe Nyhus har en gård hun skal ta over i Furnes i Hedmark. Men om gårdene skal legges ut på det åpne markedet, er hun redd det blir dårlig med kollegaer i nærheten.

– Hvis det bare blir et par bønder i nærheten, vil det ikke bli noe miljø. Da har jeg ingen å spørre om hjelp eller råd, så det kan bli ensomt, mener hun.

Der de unge tviler, er eiendomsmeglerne sikre i sin sak. De mener at landbrukseiendommer som legges ut på det åpne markedet vil skape mer liv i norske bygder.

– Jeg tror ingen av de som kjøper seg et småbruk skrur av lyset og lar det stå og råtne. Kjøperen vil holde det i stand og legge igjen penger i lokalsamfunnet. Det må være å foretrekke fremfor dagens situasjon, der mange småbruk står tomme og forfaller, sier eiendomsmegler Thomas Heimdal i Lillehammer.

Flere saker fra Innlandet