Hopp til innhold

– Få sjekker røykvarsleren riktig

I desember er det i gjennomsnitt dobbelt så mange boligbranner som ellers i året. En kjapp sjekk av røykvarsleren gir falsk trygghet, mener skadedirektør i Tryg Forsikring.

Sjekker røykvarsler

Mange er ikke nøye nok når de sjekker om røykvarsleren virker, ifølge skadedirektør i Tryg Forsikring.

Foto: Colorbox

– De fleste sjekker røykvarsleren og bytter batteri om den ikke uler. Men testen kan være fånyttes, om du ikke også teste varslerens røykdetektor, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring.

Tryg gjennomfører årlig nær 70.000 hjemmebesøk, og tar da en sikkerhetssjekk hos kundene med kontroll av brannslukningsapparat, hovedstoppekran og enkle elektriske installasjoner.

Karsten Kristiansen

Skadedirektør Karsten Kristiansen.

Foto: Tryg

Også takstmennene sjekker røykvarsler, slukkeutstyr, hovedstoppekran etter en skade.

Falsk trygghet

– Vi opplever at de fleste tror at de sjekker røykvarsleren ved å trykke inn knappen på varsleren. Starter varsleren med sin uling antar de fleste at varsleren er ok, men det de tester er at batteriet ikke er utladet. Det gir falsk trygghet, sier Kristiansen.

Han mener det her er stor uvitenhet.

– Du må også teste varslerens røykdetektor! At alarmen lyder betyr at det er liv i batteriet, men det betyr ikke at detektoren fungerer som den skal, sier skadedirektøren, som råder kundene til å bruke en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til formålet, eller enkelt og greit sigarettrøyk ved testing.

Bytt varsler hvert tiende år

– Skift batteri i røykvarsleren hvert år, og bytt selve røykvarsleren minst hvert tiende år, sier Kristiansen.

I Norge er det lovpålagt å ha minst én røykvarsler i hjemmet, men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Det brenner i desember

– Jeg ville ikke våget å legge meg til å sove i et hus uten fungerende røykvarsler, sier Kristiansen.

Han anbefaler alle å sjekke røykvarslere og slukkeutstyr grundig før jul, og vær sikker på at den er riktig plassert i taket.

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys og fyrer i ildsteder, sier Kristiansen.

Sjekkliste for røykvarslere:

  1. Monter røykvarslere i alle oppholdsrom. Tryg anbefaler at du monterer røykvarslere i alle oppholdsrom og alle soveværelser.
  2. Plasser røykvarslerne midt i taket. Røyk stiger opp til taket. Korrekt plassering av røykvarsler er derfor i midten av taket. Loven sier at den skal plasseres i taket, minimum ½ meter fra veggen.
  3. Kjøp en optisk røykvarsler. En optisk røykvarsler reagerer mye tidligere enn en ionisk røykvarsler ved ulmebrann, og bare kort tid etter ionisk på en flammebrann. Tryg anbefaler at du anskaffer deg optiske røykvarslere.
  4. Røykvarsleren skal kunne høres fra alle rom. Få en person i familien til å trykke på røykvarslernes testknapp mens du går fra rom til rom. En godkjent røykvarsler skal gi 60 dB, dette lydnivået kan sammenlignes med å stå én meter unna en støvsuger.
  5. Seriekoblede røykvarslere. Har hjemmet ditt flere etasjer? Da bør du seriekoble alle røykvarslerne slik at de gir alarm samtidig, uansett hvilken røykvarsler som har utløst alarmen.
  6. Test røykvarslerens batteri og elektronikk. Du bør jevnlig teste at batterier og elektronikk fungerer som de skal. Har du vært bortreist i mer enn 14 dager, anbefaler vi at du sjekker røykvarslerne når du kommer hjem.
  7. Test røykvarslerens detektor. Du bør jevnlig teste at røykvarslerne detekterer røyk ved å tenne en spesialfyrstikk.

Flere saker fra Innlandet