NRK Meny
Normal

– Jeg har mer enn nok med å fordøye dette

Nestlederen i fylkesrådet i Hedmark, Åsa Gjestvang, har ikke lett for å beskrive dagens utvikling i garantisaken. – Jeg tror jeg bare må ta meg en joggetur nå, sier hun.

Åsa Gjestvang

Nesleder i fylkesrådet, Åsa Gjestvang, sier hun håper folk fortsatt har tiltro til dem selv etter denne saken.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Mandag kveld trakk tredjemann seg fra fylkestinget, denne gangen fylkesrådsleder Njål Føsker, etter garantisaken i fylkestinget.

Tidligere på dagen trakk også fylkessjef Ingrid Lauvdal seg på grunn av sin rolle i saken.

På visse områder føler jeg meg lurt og ført bak lyset

nestleder i fylkesrådet, Åsa Gjestvang

Garanterte for millioner– uten fullmakt

Saken handler altså om fylkesråd Eva Arnseth som ga Hamar-firmaet Scan4News en garanti for et tilskudd på seks millioner kroner uten å ha fullmakt til det. Dette førte til at hun var den første som i forrige uke måtte gå fra stillingen sin.

Siden da har saken rullet og gått om hvem som visste hva og hvem som ikke visste noe i det hele tatt. Mandagen har vist e-poster som tyder på at fylkesrådsleder Njål Føsker kan ha visst om saken, selv om han hele tiden har nektet for det.

(Saken fortsetter under bildet)

Njål Føsker

Njål Føsker trakk seg i dag fra sin stilling i fylkeskommunen. Han sier selv at han burde ha visst om garantisaken, men vil redegjøre for saken i fylkestinget tirsdag.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Tredjemann ut av rekka

Mandag kveld under en pressekonferanse trakk han seg fra sin stilling i fylkeskommunen.

Nestleder i fylkesrådet, Åsa Gjestvang, har naturligvis fulgt sakens gang i løpet av den siste uken. Hun er langt ifra imponert.

– Denne saken har fått så store omkostninger, både menneskelig og omdømmemessig, at jeg har mer enn nok med å fordøye det hele, sier hun.

Føsker har hele veien nektet for at han visste om garantisaken, og selv sier han at han først under tirsdagens ekstraordinære fylkesting vil redegjøre for dette. Gjestvang ønsker ikke å spekulere i dette, men håper folket ikke har mistet tiltro til dem.

– Jeg er interessert i å finne ut hvordan vi nå skal møte framtida og få den tiltroen vi vil at folk skal ha til oss, sier hun.

Føler du deg lurt?

–Ja, på visse området føler jeg meg lurt og ført bak lyset, sier hun.

Mener fylkesrådet bør gå

Hun er ikke redd for samarbeidet med Ap fremover og sier de fortsatt har tillit til partiet. Men hun mener hele fylkesrådet nå mest sannsynlig vil gå av.

– Jeg mener fylkesrådet burde gå, og det tror jeg også vil skje, sier Gjestvang.

Hun understreker at denne saken har fått enorme dimensjoner, og da kanskje mest på grunn av at hun selv og Sp stemte imot saken og ville bruke de seks millionene på en annen måte.

– Slik dukka uryddighetene opp og det er i grunnen helt riktig at allmennheten får innsikt i dette. Men saken er fryktelig alvorlig og nå vet vi ikke helt hva som skjer fremover, sier Gjestvang.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND