NRK Meny
Normal

– Ikke noe å sprette champagnen for

Ordfører i Hamar kommune, Einar Busterud, mener det er et svært stramt statsbudsjett som ble lagt fram i dag. Mange kommuner kan bli tvunget til kutt.

Einar Busterud

Einar Busterud tror mange kommuner kan få det vanskelig i året som kommer.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Dette er et stramt budsjett, sier Hamar-ordfører Einar Busterud.

Video Busterud og Aasrud debatterer statsbudsjettet

Ordføreren fra By- og bygdelista mener økningen er så liten at mange kommuner blir tvunget til kutt.

– Jeg kommer i alle fall ikke til å sprette champagnen. Det er en liten økning i penger, men det blir nok spist opp av økende folketall og aldersutvikling, sier han.

Les alt om årets atatsbudsjett her.

– Tydelig at det ikke er valgår

Busterud tror dette kan føre til at det blir harde tak for mange kommuner framover. Selv mener han at Hamar har et relativt godt utgangspunkt, men han tror kommuner som allerede har slitt med nedskjæringer i flere år kan få det tøft.

– Det blir spennende å se om de statlige tilsynene tar hensyn til de rammene staten nå setter for kommunenes virksomhet, sier Busterud.

Og han har en teori om hvorfor årets budsjett er strammere enn de foregående årene:

– Det er tydelig at det ikke er valg i år, sier han.

Ringebu og Tolga er budsjettvinnere

I Budsjettoverføringene til kommunene er det Ringebu og Tolga som er vinnerne i våre fylker. De får en prosentvis vekst på henholdsvis 8,1 og 7,4 prosent.

Vågå og Nord-Odal er de kommunene som får minst vekst.

Ordfører i Ringebu, Arnhild Baukhol er veldig glad for den økningen kommunen får, og sier dette gir kommunen litt større frihet. Økningen tilsvarer 15,5 millioner kroner.

– Det er foreløpig vanskelig å si hva vi skal bruke disse pengene på, men vi har mange hull å putte dem i, sier Baukhol.

– Bedre enn fryktet

KS-leder i Oppland, Hans Seierstad er også rimelig fornøyd med budsjettet.

– Det er bedre for kommunene enn det vi fryktet på forhånd. Johnsen har hele tiden sagt at dette skulle bli et stramt budsjett, så han har nok moderert seg noe, sier Seierstad.

Totalt får kommunene i Hedmark og Oppland over en halv milliard kroner mer enn i fjor.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.