NRK Meny
Normal

157 ordførere krever debatt om skattekontor

Ordførere over hele landet frykter at lokale skattekontor skal bli lagt ned i det stille. Ingen politisk sak, svarer departementet.

Merete Myhre Moen, ordfører Tynset

KREVER DEBATT: Tynset-ordfører Merete Myhre Moen og 156 andre ordførere i hele landet, krever en åpen, politisk debatt om antall skattekontorer.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det er en lukket og merkelig prosess, sier Tynset-ordfører Merete Myhre Moen.

157 ordførere står bak et opprop som Tynset-ordføreren sendte til finansdepartementet denne uka. De frykter at en rekke av landets skattekontor skal bli lagt ned uten debatt.

– Det vi frykter mest er at det er direktoratet som styrer politikken, sier ordfører Merete Myhre Moen.

Finansdepartementet sier dette ikke er en politisk sak for øyeblikket.

Stor usikkerhet om hva som skjer

Skattedirektoratet har fått i oppdrag av finansdepartementet å gå gjennom kontorstrukturen og levere en rapport den 1. juni.

Hensikten er å effektivisere og redusere antall kontorer. Men så langt er ingen politikere involvert i prosessen.

Det har ført til stor usikkerhet i kommuner og på skattekontor i hele landet.

– Vi krever en åpen, offentlig debatt om temaet, som ender med et vedtak i Stortinget, sier Tynset-ordfører Merete Myhre Moen.

Også stortingsrepresentant fra Oppland, Anne Tingelstad Wøien (Sp), vil ha svar på hva departementet mener. Hun frykter at fire skattekontor i Oppland blir lagt ned. Hun har sendt dette spørsmålet til finansminister Siv Jensen:

Ikke en politisk sak

Siv Jensen bak pulten i Finansdepartementet, Ole Berget i døra.

UTFORDRES: Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen kreves for svar vedrørende framtida for skattekontorene i landet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Finansdepartementet svarer i en epost at de vil orientere Stortinget hvis regjeringen bestemmer seg for å endre kontorstrukturen i Skatteetaten.

Men å ta saken til Stortinget for politisk behandling vil de bare gjøre hvis endringene krever lovendringer eller bevilgninger.

– Dette ble gjort på samme måte da Regjeringen Stoltenberg II halverte antall skattekontor i 2011 og 2012, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet.

Statssekretæren sier for øvrig at de ikke har fått rapporten ennå, og derfor heller ikke kan svare på om det blir foreslått å legge ned skattekontor.

Arbeidsplasser og nærhet

Ifølge Tynset-ordfører Merete Myhre Moen er det absolutt snakk om å legge ned kontorer, og veldig mange også.

Skattekontor

USIKKERHET: En rekke skattekontor over hele landet kan bli lagt ned.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Nå må de gå ut og si hvilke skattekontor de faktisk ønsker å legge ned. Dette er en veldig viktig sak med mye politikk i, som absolutt bør behandles i Stortinget, sier Merete Myhre Moen.

Det handler om statlige arbeidsplasser i distriktene og nærhet til skattekontoret for kundene.

– Vi sier ikke at det skal være skattekontor i hver kommune, men det bør være en viss nærhet og kontorer over hele landet, ikke bare i de største byene, sier Myhre Moen.

Så mange som 157 ordførere har stilt seg bak oppropet som Tynset-ordføreren nå har sendt til finansdepartementet.

Les også: