NRK Meny
Normal

Nett av gravhauger funnet i Løten

LØTEN (NRK): Ved Skillingstad i Løten er det funnet over 100 gravhauger. Mange av dem stammer fra eldre jernalder og kan være opptil 2000 år gamle.

100 gravhauger fra jernalderen funnet i Løten

GRAVHAUGER: Oversiktsbildet som viser gravhaugene som nå er avdekket i et område sørvest for Brenneriroa i Løten.

Foto: Kulturhistorisk Museum

Det er Kulturhistorisk Museum som står bak utgravingen som skjer i traseen for ny riksvei 3 i Løten. Gravhaugene ligger i et område sørvest for Brenneriroa i Løten.

Det er sjeldent at slik gravhauger åpnes. Derfor betegner de som driver utgravingene arbeidet som spennende og interessant.

– Pent organisert gravfelt

– Vi var usikre før vi begynte utgravingene. Det vi så kunne også være rydninger og ikke gravhauger. Det vi har avdekket nå viser et pent organisert gravfelt på over 100 graver, sier prosjektleder Christian Løchsen Rødsrud.

36 av gravhaugene som blir direkte berørt av den nye veien, blir nå åpnet.

Det er ikke funnet benrester i gravene, men det er funnet et tyvetalls gjenstander ved siden av gravene som små knivblad og knivspisser av jern.

I Løten er det funnet over 100 nye gravhauger, og mange av dem er nesten 2000 år gamle. 
Det er svært sjeldent at gravhauger blir åpnet, men det har man nå bestemt seg for å gjøre i Løten:

NETT AV GRAVHAUGER: Forskerne betegner funnene som er gjort som svært interessante.

Svært interessante funn

– Det vi har funnet kan fortelle oss mye om kulturer og om hvordan folk levde, sier utgravingsleder Jacob Kile-Vesik som legger til at det ikke var vanlig at det ble lagt mye i gravene på denne tiden.

– Er det synd at gravene nå forsvinner til fordel for ny vei?

– Ja, det er litt vemodig at de ikke kan bevares. Men heldigvis er det bare de drøyt 30 gravene vi har åpnet som blir direkte berørt. Dette er bare en del av gravfeltet her. Det er fortsatt mellom 60 og 70 graver som ikke blir ødelagt, sier Løchsen Rødsrud.