NRK Meny
Normal

-Pinlig at Røkke får Peer Gynt-pris

- Det er flaut og pinlig at Kjell Inge Røkke blir årets Peer Gynt. Han burde aldri blitt valgt mener generalsekretær i Amnesty Petter Eide.

Kontrakt til Aker Kværner
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Petter Eide viser til at et av datterselskapene til Aker Kværner, som Røkke eier, knyttes til den amerikanske fangeleiren på Guatanamo på Cuba.

Datterseselskapet til Røkke har vært med på både byggevirksomhet og tjent penger på en rekke tjenester ved basen der man mener fanger blir torturert.

Gjort Norge kjent i utlandet

Peer Gynt-prisen deles ut under Peer Gynt-stevnet på Vinstra 4. august. Den som velges til årets Peer Gynt må være en person som har gjort Norge kjent i utlandet. Det er Peer Gynt-stevnet selv, stortingsrepresentantene og tidligere vinnere av Årets Peer Gynt-prisen som kan foreslå kandidater til prisen.

I år var skistytteren Ole Einar Bjørndalen, musiker Mari Boine, dramatikeren Jon Fosse og Den Norske Nobelkomite nominert sammen med Kjell Inge Røkke. Siste fredag ble det kjent at Røkke blir årets Peer Gynt.

Legitimerer amerikansk tortur

Amnesty har i flere år bedt Kjell Inge Røkke og Aker Kværner om å trekke ut datterselskapet fra Guatanamo-basen på Cuba.

- Ved å ha omfattende virksomhet på Guatanamo bidrar de til å legitimere amerikanernes tortur, mener Petter Eide. Han mener det gir et signal om at man godtar det som foregår der.

- Det synes jeg er galt. Dette er et anlegg hele verden har snudd ryggen til, sier han.

En verdig vinner

Administrerende direktør for Peer Gynt-stevnet, Eli Blakstad, sier til avisa GD at hun synes Kjell Inge Røkke er en verdig vinner sjøl om selskapet hans kobles til den amerikanske fangeleiren. Hun sier hun synes det er morsomt at det er en fra næringslivet som ble vinner.

- Siden det er første gang prisen er delt ut til en fra næringslivet bør de være ekstra nøye med utvelgelsen, sier Petter Eide i Amnesty.

Eli Blaksta viser til at det er stortingsrepresentantene som har valgt Røkke. Likevel sier hun til GD at det ikke er helt uproblematisk dersom det er noe i koblingen mellom selskapet han eier og basen på Guantanamo.

Visste han var kontroversiell

 Petter Eide synes det er rart at stortingspolitikerne har vært med å stemt på at Kjell Inge Røkke skulle bli årets Peer Gynt.

- De kan ikke ha gjort god nok reserarch, sier Eide.

 

Torstein Rudihagen (Ap)
Foto: Lise Åserud / Scanpix

 

Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen (Ap) sier til GD at han var klar over at Kjell Inge Røkke er en kontroversiell person. Han mener likevel at Røkke oppfyller kriteriet om at han har gjort Norge kjent i utlandet. Rudihagen mener at det må gå an å skille mellom Røkke som person og et eller annet datterselskap til Kværner.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK