- Vil tekkes velgerne i Hera-saken

- Trysil og Åmot skal ikke betale for at Elverums-politikerne vil stoppe Hera Vekst for å tekkes velgerne, sier ordfører i Åmot, Ole Gustav Narud.

Hera Vekst

Komposteringsanlegget til Hera Vekst i Elverum får ikke drive videre etter at fylkesmannen trekker tilbake utslippstillatelsen.

Foto: NRK

Han mener Elverums-politikere tenker mer på velgerne i håndteringen av søppelselskapet Hera Vekst, enn på de økonomiske tapene de påfører nabokommunene.

– Når en investerer hundre millioner kroner så er det ikke lenger noen lek. Da kan vi ikke plutselig ombestemme oss og si at dette vil vi ikke, sier Narud.

Dyr ekstraregning

På ordførerkontoret i Åmot er det bekymring. Det blir nemlig dyrt å gi opp miljøfyrtårnet sitt nå. For største eier Elverum betyr det en ekstraregning på fire-fem millioner i mange år framover. For Åmot kommune betyr det 1,5 million kroner årlig. Dette er mye penger å gi slipp på, mener ordføreren.

– Mitt råd er at vi sørger for at anlegget blir drevet på en slik måte at luktutslippene blir så små som mulig. Alternativet er å kjøpe ut Åmot og Trysil, og at Elverum tar regninga for det som kanskje ble en feil lokaliseringsbeslutning, sier Narud.

– Det vil jeg nok si er mangel på solidaritet. Her må det være en forståelse i Trysil og Åmot på at vi har et problem vi har som de ikke har, sier Høyres ordførerkandidat i Elverum, Erik Hanstad.

Video Hera Vekst legges ned

– Valgkampsak

– Jeg forstår at lukt fra Hera er et problem, men løsningen på dette er ikke å stenge anlegget og drifte det bedre, mener Åmotordføreren.

Derfor mener han det bare er to veier ut av uføret.
Det ene er å anke fylkesmannens avgjørelse og drive videre.

– I politikken i Elverum virker det som dette har blitt en valgkampsak. De vil nok få satt en stopper for dette koste hva det koste vil, sier Narud.

Han mener det ryddigste er å si at anlegget ble lokalisert på feil sted.

Erik Hanstad i Elverum er uenig.

– Vi ble vel blendet av ekspertene og kompetansen som kom hit. Men ingen av de tre kommunene kunne ane konsekvensene av dette i forhold til lukt, sier Hanstad.