- Uforståelig eksplosjon

- For oss er det vanskelig å forstå akkurat nå hvordan eksplosjonen har skjedd. Nesten alt av gassanlegget ligger utvendig, sier selskapet Norsk Gassnett, som har levert anlegget på Otta.

Den nærmeste leiligheten er totalskadd.

Den nærmeste leiligheten er totalskadd.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Svein Simonsen

Svein Simonsen, daglig leder i Norsk Gassnett.

Foto: VVS forum

Fredag kveld ble Otta rystet av en voldsom gasseksplosjon i en terasseblokk. Tre vegger i første etasje blåste ut, og alle leiligheter er evakuerte.

23 beboere evakuert

To personer er sendt til sykehus, men ellers har de andre beboerne kun fått lettere skader. Det var i alt 23 beboere i blokka.

Utvendig gassanlegg

- Gassanlegget består av en stor utvendig tank på litt over 6 kubikkmeter, og flere utvendige rørledninger som går rett inn i hver enkelt leilighet, sier daglig leder Svein Simonsen i selskapet Norsk Gassnett, som har levert anlegget på Otta.

- Disse ledningene går til en abbonnementsskap, der man stenger og åpner for gassen. Disse er svært ofte rett ved gasspeisen i den enkelte leilighet. Det betyr at det er svært lite av anlegget som er innendørs.

Gasslekkasje?

Eksplosjonen kom innenfra. I følge politiet er det mye som tyder på at dette skjedde i gangen utenfor en leilighet i første etasje.

- Såvidt jeg vet er det ingen deler av gassanlegget som er montert i disse korridorene. Det blir derfor viktig å finne ut hvorfor denne eksplosjonen likevel skjedde, sier Simonsen.

- Er det ikke da nærliggende å tro at det har vært en lekkasje?

- Jeg vil ikke spekulere i årsaken. Vi avventer politiets etterforskning og bistår gjerne med det, sier Simonsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gasseksplosjonen blåste ut tre vegger.

Gasseksplosjonen blåste ut tre vegger.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Populært med gasspeiser

– I løpet av 10-12 år er det solgt 40-60.000 gasspeiser her i Norge. Noen brukes enkeltvis i leiligheter, mens andre er knyttet til et sentralanlegg, slik som på Otta. Jeg vil si at det er svært få ulykker i forhold til det store antallet.

– Som regel er det brukerfeil som ligger bak. Det vil si at folk ikke har fulgt sikkerhetsreglene for bruk av slikt utstyr.

Nettopp kontrollert

Anlegget på Otta er bygget av LOBB (Lillehammer og omegns boligbyggelag). Gassanlegget ble kontrollert 13. mars i år.