NRK Meny
Normal

– Nå blir det måneder og ikke år i fengsel

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier Rune Øygard er glad for at han er frifunnet for den mest alvorlige anklagen, men han tar det tungt at han er dømt for overgrep etter at jenta hadde fylt 14 år.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen møtte et stort presseoppbud etter juryens kjennelse.

Foto: Anders Brekke / NRK

I ettermiddag kom juryens kjennelse mot Rune Øygard. Han ble frifunnet av juryen for det mest alvorlige punktet i tiltalen, nemlig overgrep før jenta fylte 14 år. Men han ble funnet skyldig i tiltalens post 2, som omhandlet nærmere 50 samleier mens jenta var 14 og 15 år gammel.

Fagdommerne hadde ingen innsigelser mot kjennelsen.

Rune Øygard gjemte hodet i hendene da juryformannen leste opp juryens kjennelse.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen sier det nå er snakk om måneder i fengsel, og ikke år.

– Rune Øygard er frifunnet for den mest alvorlige posten, og det er en helt riktig avgjørelse. Så tar han det tungt for at han er domfelt for post 2, selv om det er langt mindre alvorlig forhold, sier hun.

– Plaster på såret

I intervjuene med pressen etter juryens kjennelse antydet Larsen at det var et plaster på såret for jenta at Øygard ble dømt for punkt to i tiltalen.

– Han ser det som et paradoks at retten i det hele tatt har trodd på jentas forklaring. Han er ikke enig i at han skulle vært domfelt, men man kan jo spørre om det har vært en sånn «plaster på såret-tankegang». Jeg vet ikke, sier Larsen.

I sin prosedyre om straffeutmålingen i morgen vil hun legge vekt på at Øygard har blitt forhåndsdømt.

– Folkedomstolen har for lenge siden dømt han nord og ned. Og når han nå er nede på bare det ene forholdet, kommer jeg til å legge betydelig vekt på dette momentet, sier Øygard sin forsvarer.

Hun vil også ta opp hvordan saken har vært helsemessig for Øygard.

– Psykolog Lars Weiseth vil gi dere et annet bilde av Øygard enn det dere har hørt så langt i retten, sier hun.

Vurderer anke

Mette Yvonne Larsen har tidligere sagt at de vil anke saken så langt det går uansett hvis Øygard blir dømt. I dag er hun ikke like sikker.

– Vi vurderer saksbehandlingsanke til Høysterett, men det må vi vurdere når dommen kommer. Med dagens frifinnelse er det mulig det spørsmålet kommer i et annet lys.

– Hvis vi anker til Høyesterett kan hele dommen bli opphevet, og det er ikke nødvendigvis til hans fordel, legger hun til.

I morgen prosederer partene på straffeutmåling, og bistandsadvokaten på oppreisningserstatning.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Flere skred i Oppland

  Beredskapsavdelingen hos fylkesmannen i Oppland har fått inn flere meldinger om jordskred og sørpeskred i flere kommuner, blant annet i Nord-Aurdal, Ringebu, Vågå, Gran og Nord-Fron. Det kan gå skred flere steder, så følg med! melder fylkesmannen. Sjekk på varsom.no.

 • Debuterer på Monza

  Mads Siljehaug (21) fra Lillehammer debuterer til helga på den berømte racerbanen Monza i Italia. – Mesterskapet og bilen, en Lamborghini Gallardo GT3, er ny for meg, men jeg gleder meg veldig, sier Siljehaug, som kjører for Reiter, til Automotorsport.no.

  Mads Siljehaug (21) foran en GT3 Lamborghini
  Foto: Reiter Engineering
 • Påkjørsel ved Brenneriroa

  Det har vært en påkjørsel på rv. 25, vest for Brenneriroa. En lastebil har kjørt bakfra inn i en varebil. Det er trafikkproblemer på stedet, og muligens en person med skader, melder politiet.