NRK Meny
Normal

Ikke penger til helsearkiv: - Håper Høyre på Tynset består

Høyre på Tynset var villig til å legge ned lokallaget om det ikke kom penger til helsearkiv. Nå haper nestelederen at lokallaget likevel består.

Berit Nordseth Moen

Nestleder i Tynset Høyre, Berit Nordseth Moen, er skuffet over at det ikke bevilges penger til helsearkiv i 2015, men har ikke mistet troen på at arkivet kommer.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Helsearkivsaken har vært så viktig for Tynset Høyre at de i sommer var villige til å legge ned driften av lokallaget.

I vedtaket, som ble sendt Høyre sentralt, står det at styret på Tynset vurderer å legge ned sine verv om det ikke kommer penger til helsearkiv i statsbudsjettet.

Det gjør det ikke. I dag er likevel tonen en annen.

– Vi er skuffet. Men jeg håper vi fortsetter lokal-laget. Jeg føler vi er så nære målet at det blir feil å gi seg nå, sier nestleder Berit Nordseth Moen.

Tomta til helsearkiv står klar og planen var at byggingen av det nasjonale helsearkivet skulle starte i januar 2014.

Planene fikk en bråstopp da regjeringen i fjor høst trakk startbevilgninga fra budsjettet, fordi de mente prosjektet ikke var godt nok utredet.

Håpet lever fortsatt

Tegning av helsearkivet på Tynset

Både tomt og tegninger er klare, men fortsatt mangler det penger til å bygge helsearkiv på Tysnet.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Etter forsikringer fra både statsminsteren, helseministeren og finansministeren om at helsearkivet skal bygges på Tynset var håpet at det ville komme penger til byggestart i 2015.

Nestleder Berit Nordseth Moen sier hun fryktet at pengene likevel ikke lå der da de ikke hørte noe fra departementet.

Hun har likevel ikke mistet troen på at helsearkivet kommer.

– Det står svart på hvitt i budsjettet at det skal realiseres og at det skal til Tynset. Jeg har tro på at det skjer de nærmeste åra, sier Nordseth.

Regjeringen vil realisere arkivbygget på Tynset. Arbeidet med en helhetlig vurdering av forprosjektet og anbefalinger fra ekstern kvalitetssikring (KS2-rapport) pågår. Stortinget får tilbakemelding så snart vurderingen av innsparingspotensialet omtalt i KS 2-rapporten er fullført.

Statsbudsjettet 2015

– Har dere gjort en for dårlig jobb?

– Jeg føler ikke det. Vi har fått statsrådene på banen og samtlige i regjeringen vet hva helsearkivet betyr for Tynset og regionen, sier Nordseth Moen.

Høyre møtes for å diskutere fremtida

I nest uke møtes styret i Tynset Høyre for å diskutere fremtida til lokallaget.

Leder Arne O. Ellingsson har tidligere sagt at løfter om et helsearkiv på Tynset ikke er godt nok, og lokallaget vil få problemer med å stille liste til valget i 2015.

– Det blir ingen liste i Tynset, og vi legger ned vervene våre dersom det ikke kommer penger på statsbudsjettet med byggestart i 2015, sa Ellingsson til NRK 25.september i år.

Nordseth Moen er ikke like pessimistisk.

– Jeg håper vi klarer å stabel sammen ei liste lokalt også neste år. Da tror jeg ting har roet seg, sier nestlederen.

Avdramatiserer utsettelsen

Helsearkiv-planene har gitt stor optimisme i Tynset og i fjellregionen.

I et brev til de involverte departementene i 2013 skrev Nordseth Moen hvordan kommunale planer for boligområder, barnehager, skoler og næringsliv har dreid seg rundt nyetableringen.

Nå avdramatiserer hun utsettelsen av byggestarten.

– Nå sitter vi igjen og venter, men nå vet vi at helsearkivet kommer. Så fremtida er mer sikker nå enn for ett år siden, sier Nordseth Moen.

Hun har tro på at kommer penger til byggestart i budsjettet for 2016.

Se også tv-reportasje fra Tynset:

Høyre på Tynset var villig til å legge ned lokallaget om det ikke kom penger til helsearkiv. Nå haper nestelederen at lokallaget likevel består.