Hopp til innhold

- Barnevernet må komme seg ut

Barneombud Reidar Hjermann mener barnevernet sliter med et stort omdømmeproblem. Derfor vegrer folk seg for å ta kontakt. – Vis dere fram, vær offensive, oppfordrer Hjermann.

Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann besøkte torsdag og fredag Glåmdals-distriktet og møtte blant annet barn og ungdom på krisesenteret.

Hjermann mener at barnevernets omdømme ikke står i stil med hva barnevernet faktisk gjør.

Et nytt forskningsprosjekt ved høgskolen i Lillehammer viser at barnevernet har et omdømmeproblem. Prosjektet viser at familiene som har kontakt med barnevernet er godt tilfreds med behandlingen, mens folk flest er skeptiske.

Hjermann mener barnevernstjenesten blir sett på som et "familiepoliti" og at folk vegrer seg for å ta kontakt.

– Jo dårligere omdømme barnevernet har, jo seinere tar folk kontakt med de. Da blir det også desto vanskeligere å få familier til å ha det bra.

Offentlige instanser har også blitt kritisert for at de ikke varsler barnevernet.

- Vær mer offensive

Hjermann oppfordrer barnevernet til å være mer offensive:

– Jeg syns de skulle vært mer i forkant og solgt seg inn i forhold til familie og barn. Barnevernet burde besøkt skolene hvert eneste år. Barnevernstjenesten burde være en åpen tjeneste som viser seg fram og forteller at de først og fremst hjelper familier til å være familier. Da blir familiene tryggere og tar lettere kontakt, sier Hjermann.

I dag er barnevernstjenesten kommunens " hemmelige tjeneste" mener Hjermann.

- Kom dere ut i skoler, barnehager og videregående skoler. Det finnes ikke et oppslag noe sted her om nummeret til barnevernet, sier Hjermann.

Slå sammen små kommuner

Hjermann mener utfordringene kan være ekstra store i små kommuner med få ansatte i barnevernstjenesten og at "alle kjenner alle". Det kan gjøre det vanskeligere for barnevernet å gripe inn, eller folk å ta kontakt.

Hjermann vil derfor slå sammen små kommuner for å få større barnevernsenheter.

– Her i Glåmdalen er det mange små kommuner, og det finnes mange gode grunner til å slå de sammen, ikke minst for å få større barnevernsenheter.

– Slås de ikke sammen, må de samarbeide interkommunalt for å få større enheter, mener Hjermann.