NRK Meny
Normal

Derfor elsker vi Finnmarksløpet

Lørdag er de i gang igjen. 5104 poter skal løpe opptil 1100 kilometer i kampen om å kunne kalle seg vinner av Europas lengste hundeløp.

Alaska husky

Omtrent en uke etter start vil siste spann være tilbake i Alta. For deltakerne er det en kraftprøve. For oss som ser på og dekker arrangementet er det noen av årets mest inspirerende øyeblikk.

Dette er noen av grunnene til at vi elsker Finnmarksløpet.

1. Naturen

Traseen går over forblåst høyfjell, gjennom vakre elvedaler og lune furuskoger, over isen på Varangerfjorden - i noe av det fineste Finnmark har å by på.

2. Været

Mars i Finnmark er en lunefull jævel. Du vet aldri hva du får. Digre snøfiller. Tørr snø som fyker i lavt sol. Påskestemning og klisterføre. Stjerneklare netter med sprakende nordlys. Is i barten, frostrøyk rundt hundene. Kanskje litt av alt sammen. Det er all grunn til å tro at de blir vakkert.

3. Maten

Lokale mattradisjoner står høyt i kurs på sjekkpunktene. Det dufter himmelsk av reinkjøttgrytene i Levajok, Tana og Neiden.

4. Hundene

Folk som ikke kjenner til polarhunder, tror ofte at de er aggressive og biske. Sannheten er naturligvis at bare hunder med godt gemytt kan fungere sammen i et spann. NRKs fotografer har stadig problemer med løpshundene. De stikker snuta opp i kameraet og insisterer på å bli klødd bak øret når vi strengt tatt har det travelt med å få tatt gode bilder.

5. Hundekjørerne

De kan ha kjørt milevis i sprengkulde og gått nesten uten søvn i flere dager. Men når de kommer til sjekkpunktet er de strålende fornøyde, og de har overskudd til å svare på spørsmål fra alle, gang etter gang, med en engleaktig tålmodighet. Birgitte Næss Wærner kom på andre plass i fjor, og i år har hun følgende målsetting: "Smile fra start til mål!"

6. Kameratskapet

Hundekjøring er ikke som annen idrett. Under Finnmarksløpet kan du oppleve at folk stopper opp for å hjelpe en konkurrent å få i gang hundespann. Sportsånd!

7. De store følelsene

Finnes det noe mer skamløst svulstig enn Vangelis' filmmusikk fra "1492: Conquest of Paradise"? Antakelig ikke. Så den passer perfekt der den dundrer ut av høyttalerne ved målpassering. Og ikke bare for vinneren: Finnmarksløpet feirer alle som gjennomfører. Noen ganger betyr det at de tar en pause i banketten på lørdagskvelden.

8. Dugnadsånden.

Finnmarksløpet har omkring 600 frivillige. Nei, det var ikke trykkfeil: Seks hundre finnmarkinger og tilreisende entusiaster bruker fritida på å dra i land det som hevder å være landsdelens største kultur- og idrettsarrangement.

De har lov til å være litt stolte av det de får til.