Hopp til innhold

Omstridt amerikansk radar ødelegger TV-signaler

I Vardø har folk gått grundig lei av at den amerikanske hysj-hysj-radaren Globus II lager hakkete og lurvete TV-bilder.

Hakkete bilde på grunn av militær radar

Slik ser fotballkamp ut på TV hjemme hos Arnt Edmund Jensen i Vardø. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er kjent med at den amerikanske radaren Globus II i Vardø har skapt problemer for å se TV for de med satellittmottakere i byen.

Foto: Bård Wormdal

Problemene for Arnt Edmund Jensen starta for to-tre år siden. Bildene «begynte å bli helt skrullete», gjerne i beste sendetid på lørdagskvelden.

Arnt Edmund Jensen

Det er uklart om Arnt Edmund Jensen igjen kan se klare TV-bilder.

Foto: Bård Wormdal

Jensen trodde det skyldtes en gammel parabol og gamle kabler. Han bestemte seg for å gjøre noe med det.

– Jeg kjøpte en helt ny parabol. Det hele ble satt på plass av installatører, som monterte slik det skulle være. Likevel ble ikke problemet løst.

Nære frekvensområder

Arnt Edmund Jensen ringte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for å høre hva årsaken kunne være. Han fikk bekreftet at frekvensområdet til radaren ligger nært fjernsynets satellittmottaker.

– Jeg spurte hva jeg skulle gjøre. Jeg fikk da beskjed om å ta kontakt med forurenseren, ansvarlig for de dårlige signalene.

Globus 2-radaren i Vardø

Det er Globus 2-radaren i Vardø som skaper trøbbel for TV-signalene.

Foto: Knut-Sverre Horn

Forsvaret og Etterretningstjenesten opplyste Vardø kommune hadde fått et beløp som skulle gjøre at de husstandene som hadde problemer med TV-signaler kunne få dekket utgifter til innlagt fiberkabel for å få løst problemet.

– Jeg sendte i høst brev til Vardø kommune. Jeg forklarte hvor jeg bodde; huset ligger i samme høyde og parabolen min har rett utsyn til radaren. Noen dager etter får jeg brev fra kommunen om at saksbehandlingen kan ta opptil et halvt år!

Kommunen har brukt opp pengene

Vardø kommune kommer ikke til å innvilge søknaden. Pengene som kommunen fikk fra Etterretningstjenesten er brukt allerede for tre år siden, opplyser kommunen. Da hadde 159 husstander fått hjelp med dårlige TV-signaler.

Kommunen bekjentgjorte i sin tid ordningen i lokalavisa, men Arnt Edmund Jensen sier han ikke hadde fått det med seg på grunn av mye reisevirksomhet.

Avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet sier han er kjent med at radaren har skapt forstyrrelser for TV-signaler fordi TV-signaler og radar-signaler er nært i frekvensområdet.

John-Eivind Velure

Avdelingsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet John-Eivind Velure sier det er Forsvaret som har ansvaret.

Foto: Nkom

– Ut fra opplysninger, men med forbehold om at vi ikke har vært og målt, høres det ut som det er radaren som skaper problemer for Jensen, sier Velure.

Staten peker på Forsvaret

Statens kommunikasjonsmyndighet mener det er Forsvaret som er ansvarlig for forstyrrelsen. Veilure oppfordrer Jensen igjen å ta kontakt med Forsvaret for å finne en løsning.

– Det ligger en plikt for Forsvaret å finne ut av problemet, og forsøke finne en løsning. Hvis de ikke klarer å finne ut av dette, har vi en mulighet til å se på saken nærmere, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure.

Assisterende rådmann i Vardø, Hallgeir Sørnes, svarer slik på spørsmål om kommunen har oversikt over problemene:

– Vardø kommune har oversikt over at Riks-TV som er det bakkebasserte tv-distribusjonen fungerer tilfredstillende i Vardø, svarer Sørnes.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet kan komme med påbud overfor Forsvaret. Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra Etterretningstjenesten.