NRK Meny
Normal

NVE: – En liten belastning kan utløse skred nå

Nordvendte leheng vil være mest utsatt i Nord-Norge. – Styr unna, sier NVE.

Skredfare

Bildet viser Korsdalen i Øst-Finnmark, der det i fjor var stor snøskredfare. – Vekten av en skiløper er nok til å utløse skred i bratt terreng.

Foto: politiet

Nord-Norge ligger for øyeblikket på en faregrad 3 – «betydelig», opplyser Norges vassdrags og energidirektorat (NVE).

Denne faregraden opprettholdes fredag.

– Dette betyr at en liten tilleggsbelastning, som for eksempel en skikjører, kan utløse et snøskred, forklarer Emma Barfod, vaktleder ved Snøskredvarslinga.

Tjenesten er et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Jernbaneverket.

– Se etter tegn

Snøskredvarslinga forventer betydelig skredfare også fredag, men når vinden roer seg vil faren gradvis avta til faregrad 2.

I Nord-Norge har det kommet jevnt med påfyll av nysnø i én uke nå. Selv om det ikke har kommet nysnø i dag, fører vinden med seg den løse snøen og legger den i leformasjoner.

– Vinden økte på i dag – torsdag – fra sørøst, og faren for flakskred øker. Vi oppfordrer folk til å holde seg unna leformasjoner som samler fokksnø, og heller oppsøke slakere terreng eventuelt finner terreng hvor skredproblemet ikke er gjeldende, sier Barfod.

For Nord-Norges del vil de meste utsatte lehengene være mot nord for tiden.

– Folk som skal på tur i morgen bør se etter tegn som naturen gir. Ser du snøfokk og sprekker snødekket opp rundt skiene dine, er dette klare faretegn. Det betyr at det er fare for flakskred, sier Barfod.

– Planlegg turen din!

Snøskredvarslet på varsom.no er mulig å sjekke for å trygge sikkerheten før du drar ut på tur.

– Vi oppfordrer de som skal ut på tur i Finnmark og Nord-Norge ellers, å lese dette før det legges ut på tur, og bruke informasjonen derfra til i planleggingen, sier Barfot.

Hele landet har fått litt påfyll av nysnø den siste uka. Sør-Norge ligger nå på en faregrad 2 – «moderat». For hele Sør-Norge er det ventet kraftig sørlig vind midt på dagen i dag, som kan på ny legge igjen ferske fokksnøflak, i hovedsak i nordvendte leheng.

Skredproblemet i Norge akkurat nå, er i første rekke ferske fokksnøansamlinger i leheng. Her kan man løse ut flakskred som skikjører eller med skuter. Disse ansamlingene trenger tid på å stabilisere seg, opplyser NVE.