NRK Meny
Normal

Muslim-sketsjen vraket for ti år siden – fordi den var rasistisk

Revynummeret om den muslimske konebankeren som ble fremført på et møte hos Finnmark Fremskrittsparti i helga, ble vraket fra en festival allerede tidlig på 2000-tallet.

Gamvik Frps føstekandidat Johnny Olaussen framfører sketsjen «Muslimen» på et møte i Finnmark Frp.

OMSTRIDT FRA FØR: Dette er sketsjen som Gamvik Frps førstekandidat Johnny Olaussen framførte for partikolleger sist helg. Lederen i Finnmark Frp mener fortsatt at den ikke er rasistisk.

De nye opplysningene står i sterk kontrast til det Fremskrittspartiet har hevdet om saken så langt. Både fylkesleder Ronny Berg og nestleder Per Sandberg har hevdet at nummeret er framført i årevis uten protester, og at den plutselig oppfattes som rasistisk bare fordi den er framført hos Frp.

Det var førstekandidat Johnny Olaussen i Gamvik Frp som tok på seg «blackface» og framførte sketsjen på en middag for partifeller.

– Alle mente den var rasistisk

Lars Nordmo

Lars Nordmo og hans jurykolleger oppfattet sketsjen «Muslimen» som klart rasistisk.

At sketsjen var kontroversiell, er altså ikke nytt. I dag bekrefter jurymedlem Lars Nordmo at sketsjen ble vraket fra Finnmark Revyfestival for drøyt ti år siden.

– Vi i juryen følte at dette var en rasistisk sang, og fant fort ut at vi ikke kunne sende nummeret til finaleforestillingen. Vi var helt unisone, alle tre. Det var ingen tvil, sier Nordmo.

Han ser ikke at sketsjen kan tolkes på andre måter:

– De påstår at dette var en måte å gjøre narr av nordmenns holdning til muslimer, men den vinklingen kom ikke fram i det hele tatt.

Nordmo har jobbet med revy siden 1990 som både instruktør, musiker, skuespiller og lærer på kurs i revytekst.

Han er ikke overrasket over at denne sketsjen havnet på et lokalt Frp-møte.

– Mange fremskrittspartipolitikere har jo en tendens til å gjøre slike ting, og være helt uskyldige og benekte alt etterpå – «det her er bare humor og har ingen ting med rasisme å gjøre». Det er deres taktikk. Så får de støtte fra Per Sandberg, og så fader det ut.

Komiker: Passer perfekt hos Frp, og det er det som gjør den så jævlig

Ser fortsatt ikke rasismen

Men fylkesleder Ronny Berg i Finnmark Frp holder på sitt: Sketsjen er ikke rasistisk.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si, hvorfor man kommer ti år etterpå og hevder at man da mente det var rasistisk. Det er jo ikke sånn at den ikke har vært framført i løpet av de ti årene. Det var ren underholdning – et show fra Johnny. Jeg ser fortsatt ikke at den er rasistisk.

Ronny Berg

Fylkesleder Ronny Berg synes det er urimelig å kreve at Frp skulle granske forhistorien til en sketsj som ble spontant framført.

Foto: Kai Erik Bull

Berg synes heller ikke at Frp burde ha sjekket ut hvilke reaksjoner sketsjen hadde forårsaket tidligere.

– Det er sikkert ikke noe jeg kommer til å gjøre i framtda heller, å begynne å grave i arkiver ti–tyve år tilbake for å se hva noen har ment.

Fylkeslederen tror likevel at de kunne vurdert det annerledes om sketsjen hadde vært kjent som et kontroversielt nummer.

– Sketsjen er jo ikke noe vi bestilte. Den ble tatt på sparket. Men hadde det stått i mediene tidligere at sketsjen var rasistisk og diskriminerende, hadde vi sannsynligvis reagert på det og ikke ønsket å ha den der selv.

Antirasistisk Senter: Bare sinne, trusler og anklager fra Per Sandberg