Hopp til innhold

Joachim ble mobbet av læreren sin fordi han snakker samisk

Læreren holdt på å knuse motorsportdrømmen hans. Nå bruker en av Norges beste skutercrosskjørere mobbingen som motivasjon.

Joachim Olsen

– Hadde ikke familien støttet meg hadde det ikke gått på noen slags måte, sier Joachim Olsen om mobbingen han opplevde fra sin egen lærer i 2012.

Foto: Jan Helmer Olsen

– Hver gang han snakket til meg så snakket han på en veldig gebrokkent måte og flirte. Jeg følte at han fikk med hele klassen på det, for alle andre flirte med han.

Det sier Joachim Olsen som 16-åring flyttet fra hjembygda Karasjok til Telemark i jakten på drømmen om å bli best i motorsporten skutercross.

Joachim Olsen

Det er dette Joachim Olsen lever for. Her har han akkurat vunnet et heat i Duluth i USA hvor de aller beste konkurrerer.

Foto: Privat

Der møtte han en lærer som hermet hans måte å prate på i hver eneste time.

– Han gjorde meg annerledes for resten av klassen. Jeg følte meg alene.

Flere elever opplever at ingen på skolen visste at de ble mobbet viser Elevundersøkelsen.

Olsen holdt mobbingen for seg selv, noe han angrer på i dag.

– Jeg prøvde å tenke positivt og ikke fortelle dette til noen, men det fungerte ikke.

Det var VG som nylig omtalte saken.

Drømmen som forsvant

Det var muligheten for å kombinere satsingen på skutercross og utdannelse på Rjukan videregående skole som lokket Karasjok-gutten sørover.

– Det var en skole jeg hadde veldig lyst til å gå på. Skole har ikke vært helt min ting siden barneskolen.

Joachim Olsen

Stor fart og høye hopp er Joachim Olsens lidenskap. Mobbingen fra hans egen lærer på videregående holdt på å drepe hans motivasjon for å drive med skutercross.

Foto: Jan Helmer Olsen

De første skoledagene gikk fint. For første gang hadde han motivasjon til å gå på skole.

Kort tid etter skolestarten begynte læreren å herme Olsens måte å prate på.

– Samisk er det språket jeg har snakket siden jeg kunne prate. Jeg har slitt med norsk fram til 3 år siden.

Motivasjonen og drømmen om å bli en bedre skutercrosskjører forsvant, og Olsen begynte å skulke skolen og droppe treningene.

– Mobbing var ikke intensjonen

Daværende rektor på Rjukan videregående, Roy Bjurholt, sier at læreren sa seg enig i at han hadde etterliknet Olsens måte å prate på.

– Intensjonen til læreren var ikke å mobbe, men det var ironi og humor. Likevel er det hvordan eleven opplever det som er viktigst, sier rektoren.

Da rektoren tok tak i saken ble det straks bedre, men bare dager etter begynte læreren mobbingen igjen, forteller Olsen.

Rjukan videregående skole.

Her på Rjukan videregående skole kunne Joachim Olsen kombinere utdannelse med å satse på skutercross. Etter fire måneder med mobbing fra læreren sluttet han og flyttet hjem igjen.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Konkurrerer i verdenstoppen

Etter rundt fire måneder med mobbing ble det til slutt nok for gutten som flyttet til Rjukan.

– Det å flytte hjem igjen var tungt, men jeg bestemte meg for å trene hardt og vinne alt sesongen etter uten skolens hjelp. Det klarte jeg.

I dag er Olsen 20 år og i norgestoppen i sporten han lever for. Han har også vært to turer i USA og konkurrert mot de aller beste skutercrossutøverne i verden.

– Jeg tenker tilbake på mobbingen når jeg er ute på løp. Jeg klarte å bli en bedre skutercrosskjører uten skolens hjelp. Det er en motivasjon for meg.

Joachim Olsens pokaler

Det har blitt mange pokaler igjennom årene for Joachim Olsen. Høyest henger de fire førsteplassene i USA og Norgescupen i 2014.

Foto: Privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark