NRK Meny
Normal

Evakuerte får flytte hjem etter gasslekkasje

Fem personer ble tatt hånd om av helsepersonell etter at de ble utsatt for ammoniakkgass i Tufjord i Måsøy kommune. Totalt 45 personer ble evakuert fra boliger i nærheten.

Laster kart, vennligst vent...

Det er på øya Rolvsøy, mellom Hammerfest og Havøysund fiskebruket ligger.

– Vi har fått stanset lekkasjen som var inne på Tufjordbruket ute på Rolvsøy. De evakuerte har fått vende hjem til sitt og situasjonen er avsluttet, sier operasjonsleder Sverre Andre Opdahl i Vest-Finnmark politidistrikt.

Politiet har nå sperret av fiskebruket inntil videre for å gjøre kontrollmålinger i løpet av formiddagen. Årsaken til gasslekkasjen kan være en ventil, men dette vil politiet nå etterforske.

– Gasslekkasjen oppsto under vedlikeholdsarbeid på fiskebruket på Rolvsøy i halv åtte tiden søndag. Det opplyser varabrannsjef Frank Rune Ellingsen ved Hammerfest brannvesen.

Fem fikk i seg ammoniakk

I tillegg til de 23 ansatte ved fiskebruket, ble 10 andre fastboende og 12 fisketurister evakuert. Det ble også opprettet en sikkerhetssone på 800 meter, og fem personer fikk behandling av helsepersonell.

Tilstanden til de fem personene som ble utsatt for ammoniakkgass skal være ok, ifølge Opdahl.

– De ble sjekket av helsepersonell like etter hendelsen, og skal være funnet ok av lege. De ble sendt til en skole som ble åpnet, så de hadde tilhold der i natt.

Ammoniakkgass er svært giftig selv i små mengder.

Avstanden til Tufjord var en utfordring

Like etter midnatt meldte politiet at kjemikaliedykkere var klare til innsats på stedet. Mannskaper fra det lokale brannvesenet og fra Hammerfest jobbet for å få kontroll på gassen.

Operasjonsleder Opdahl sier arbeidet med å få kontroll på gasslekkasjen gikk bra, selv om stedet ligger utfordrende til.

– Vi har en utfordring ved at Tufjord er et stykke unna. Heldigvis er vi så heldig å ha et flott apparat i Norge med å kunne iverksette aksjoner ganske raskt. Vi fikk brukt redningsskøyta, samt havnevesenet i Hammerfest har vært involvert i å få fraktet mannskaper ut til øya. Alt i alt gjør vi dette på en bra måte. Avstander skal ikke være noen hindringer for oss, sier Sverre Andre Opdahl i Vest-Finnmark politidistrikt.