NRK Meny
Normal

– Nærmest som et u-land sammenlignet med Russland

Selv Fiskerhalvøya i Russland har bedre mobildekning utenfor kysten enn Øst-Finnmark, sier fiskeskipper – men Telenor tviler på at det blir særlig bedre.

Ståle Johannsen

Fiskeskipper Ståle Johannessen i Båtsfjord er kritisk til dårlig mobildekning utenfor kysten av Øst-Finnmark.

Foto: Robert Lundgren/NRK

– Den er jo en tragedie uten sidestykke. Om man går tilbake til siste halvdel av 90-tallet, sto det en stor kommunikasjonsmast her. Da hadde vi kjempegod mobildekning på NMT-nettet. Men så ble den kommunikasjonsmasten fjernet, og siden har mobildekningen utenfor kysten av Øst-Finnmark nærmest vært fraværende, sier fiskeskipper Ståle Johannessen i Båtsfjord.

Dekningskartene til mobiloperatørene viser det samme: Det er bare flekkvis dekning utenfor Øst-Finnmark. Ice.net har kjøpt de gamle NMT-senderne og er litt bedre enn Telenor. NetCom på sin side har en mast i Hamningberg.

– Men også den har et veldig begrenset dekningsområde, så det virker som at senderen på Hamningberg er tilordnet for turistene som er i området, sier Johannessen.

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Gjennomførbart, men for dyrt

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at det ikke er lønnsomt å bygge basestasjoner langs kysten av Varangerhalvøya

– Teknisk sett lar det seg gjøre, men det koster jo millionbeløp å løse det. Med minimalt av infrastruktur og omtrent ikke inntekter, så er dette svært dyre stasjoner å bygge, sier han.

Ifølge Amundsen er det ingen konsesjonsvilkår eller noe annet som tilsier at de har plikt til å bygge ut mobilnettet på strekningen. Han forteller at dersom Telenor skulle bygge stasjoner for egen regning ville inntektene ikke engang dekket driften. Telenor håper likevel på en løsning i Hamningberg, som kan gi dekning 30-40 kilometer ut i havet.

Og så finnes det jo radiosamband.

– En fiskebåt har jo en maritim VHF, som har dekning i dette området, og du kan faktisk bruke denne til å ringe over og. Så de har jo kommunikasjon, men ikke over vanlig mobiltelefon.

– Russerne har bedre dekning

Men det holder ikke i 2015, ifølge Johannessen.

– I dag har vi blant annet elektronisk fangstdagbok der fangst skal innrapporteres regelmessig til fiskeridirektoratet. Det går elektronisk over mobilnett, sier han.

For Johannessen er det rart at russerne har så mye bedre dekning utenfor Fiskerhalvøya, som er tynt befolket.

– Du får faktisk opptil tre mobiloperatører utenfor Fiskerhalvøya nokså langt til havs, og det har du hele veien inn til Murmansk. Men i Øst-Finnmark er det nærmest som et u-land å regne til sammenligning.

Et problem for Telenor er at frekvensene er fordelt mellom Norge og Russland.

– Selve østkysten av Finnmark er vanskelig på grunn av Russland, vi kan ikke sette opp noen stasjoner her som gir dekning inn i Russisk territorium.

Hovedargumentet er likevel at det ikke er lønnsomt. Johannessen mener fiskerinæringen står for så mye verdiskaping utenfor kysten at de uansett fortjener et mobilnett på nivå med det russerne får til.

– Men hva kan man gjøre? Det man forventer er jo at det politiske miljøet også engasjerer seg i slike spesielle saker.