– Ingen straffbar handling bak dødsfallene i Murmansk

Det Finnmarks-bosatte ekteparet som ble funnet død i Russland skal ikke ha vært utsatt for noen straffbar handling, melder russisk politi søndag kveld. Hele den lille Finnmarks-bygda Neiden er preget av dødsfallene.

Murmansk

Et ektepar bosatt i Sør-Varanger kommune ble tidligere denne uken funnet død i Murmansk i Russland. Omstendighetene er fortsatt uklare, men ifølge politiet ligger det ingen straffbar handling bak.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ekteparet som ble funnet døde i en leilighet i Murmansk i Russland torsdag bodde og jobbet i Sør-Varanger kommune. Flere av barna deres er elever ved skolen i Neiden.

Russisk politi skriver i en pressemelding søndag kveld at det ikke skal ligge noen straffbar handling bak dødsfallene.

Neiden oppvekstsenter holdt søndag kveld møte for å avklare hvordan de best kan ivareta elevene på skolen.

– Vi kommer ikke til å gå inn på det som har skjedd fordi det vet vi veldig lite om, men vi kommer til å snakke en del om det å miste noen, og om sorg og savn, sier enhetsleder Frode Buarø til NRK.

Små forhold

Politiet i Murmansk etterforsker fortsatt saken fordi omstendighetene rundt hva som har skjedd er uklare. Nå venter de på en obduksjonsrapport fra rettsmedisinere.

Forholdene i Neiden er små, og kommunen har opprettet kriseteam som skal bistå familien.

På skolen vil blant andre helsesøster være tilgjengelig for elevene hele dagen mandag, opplyser Buarø til NRK.

Det kan hende at elevene som har mistet sine foreldre kommer på skolen i morgen. Det er ikke noe vi vet sikkert, men vi skal uansett være klare til å ta imot dem, sier Buarø.

– Alle skal bli sett

Kvinnen kom opprinnelig fra Murmansk, mens mannen er norsk. Paret eide leiligheten hvor de ble funnet døde. To av barna deres var med til Russland, men var ikke til stede i leiligheten da paret ble funnet.

Søndag har rektor ved skolen i Neiden ringt alle foreldrene for å informere om hendelsene, og om hva skolen gjør for å ivareta elevene.

– SFO blir også åpent hele dagen, slik at ingen av elevene går hjem uten at noen voksne er hjemme og tar dem imot, sier Buarø.

Hva er den viktigste oppgaven for skolen?

– Det viktigeste er å ivareta alle ungene og sørge for at alle blir sett. De som har behov for det skal også få bearbeide følelser og sorg. Prosessen med å komme tilbake til hverdagen starter allerede mandag, men det skal være rom for å sørge, sier Buarø.

– Forferdelig

Cecilie Hansen

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen (Ap).

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen håper kommunen får fulgt opp alle som måtte trenge bistand i denne perioden på en god måte. Hansen mener det er en tragedie for hele bygda.

– Det er en forferdelig tragedie for barna, familien og bygda Neiden, ja kommunen generelt. Det er ufattelig trist det som har skjedd, så vi må gjøre det vi kan for å gi hjelp å støtte til de som trenger det, sa Hansen til NRK søndag ettermiddag.