Hopp til innhold

Papirballen i flasken

Her er et annet morsomt forsøk. Alt du trenger er mammas hårføner og litt papir. Legg en halvannenliters flaske på siden. Krøll en liten papirlapp og legg den i munningen på flasken. Den må være så liten at den passer. Ta så en hårføner og blås rett mot munningen. Se om du klarer å dytte papirlappen inn i flasken med luftstrømmen fra føneren. Hva tror du vil skje med lappen? Du tror det ikke før du får se det! Har du en glup forklaring på hva som skjer kan du godt sende den inn til oss i Newton.

Balansekunstar

Korleis får dei det til?Linedansarar på sirkus gjer halsbrekkande kunstar, og ofte sit vi publikum i salen med hjartet i halsen. Korleis klarar dei alt det der på ei line som berre er eit par centimeter tjukk? Men samtidig ser det veldig gøy ut, og ein får lyst til å klare det sjølv òg. Men korleis kan ein få til det?

Lag ditt eget kompass!

Her har vi laget en liten oppskrift på hvordan du kan lage ditt eget kompass...

Slik lager du såpebobler!

Her er oppskriften på hjemmelagede såpebobler! Hvor store bobler klarer du å lage?

Utfordringen: Mer moro med eddik og natron!

Her er et nytt kjøkkenbordsforsøk. Vent til mamma og pappa er på butikken, og gjør eksplosive eksperimenter med innholdet i matskapet!

Utfordringen: En dans med rosiner

Fyll et glass halvfullt med Farris. Farrisen bør ikke være kald. Ha i to-tre rosiner. Hva skjer med dem? Hvorfor?

Nytt dataspill!

I det nye dataspillet Kharon 4a kan du redde verden. Med bioteknologi. I Kharons fire rom finner du det du trenger. Men vær forsiktig. Gjør du en feil står hele jordens fremtid på spill. Vi stoler på at du klarer det…

Brannslukkeren

Nå har du sjansen til å leke kjemiker! Det du trenger finner du i kjøkkenskapet: -Natron -Eddik -To stearinlys -Et lite glass -En stor bolle Sett et lite og et litt større stearinlys og et lite glass med natron i en stor bolle med ganske høye kanter. Tenn på begge lysene og hell eddik i det lille glasset. Sjekk den kjemiske reaksjonen. Hva skjer med stearinlysene? Hvorfor?

Flaskeraketten

Joachim Hytten lærer deg hvordan du kan lage din egen flaskerakett. Bare pass på å ha litt ekstra klær i nærheten, det kan nemlig bli ganske vått.. Se videoen av hvordan det gikk da Ole og Joachim skjøt sin rakett i været!