Hopp til innhold

Vokser opp på ulovlig bosettervin

PALESTINA/OFRA For Enosh (9) er det helt naturlig å vokse opp i et ulovlig hus på palestinernes land og drikke vin dyrket på palestinsk jord.

Enosh Cohen

TRIVES I OFRA: Enosh Cohen (9) liker seg godt i bosetningen Ofra. Når pappa Yoram er vinprodusent lærer Enosh tidlig å like drikken.

Foto: Anne Vinding / NRK

Lille Enosh er født og oppvokst i den omstridte og inngjerdete bosetningen Ofra på Vestbredden. Bak gjerdene og sikkerhetskontrollen er det butikker, skole, barnehage og fotballbaner. Enosh kjenner ikke til noen annen barndom enn den han lever på okkupert palestinsk land.

Mens faren skjenker i hjemmelaget vin i glassene forteller Enosh stolt om favorittbøkene sine; «Doktor Proktor» av norske Jo Nesbø og hvor fint det er å sykle til og fra skolen inne i bosetningen. Etter hvert tar han en liten slurk av vinen som er laget av druene fra vinrankene rett utenfor huset.

- Jeg liker ikke vin så veldig godt. Men pappa er veldig glad i vin, sier Enosh.

Både Enosh sitt hjem og vinrankene som gir familien inntekt til å bo i huset med badebasseng er ulovlig etter internasjonal lov. Men israelerne fortsetter likevel å bygge nye byer inne på Vestbredden. De mener Oslo-avtalen er med på å gi dem rett til å bygge hus og dyrke druer inne på det okkuperte landområdet.

Enosh Cohen

PÅ VEI TIL SKOLEN: Enosh Cohen sammen med klassekameratene sine på vei til skolen inne i bosetningen Ofra. Flere elever reiser fra andre bosetninger i området for å komme til skolen inn i Ofra.

Foto: Anne Vinding / NRK

Avtalen delte vestbredden inn i A, B og C-områder – hvor israelerne fikk bestemme og kontrollere alt som skjer i C-området. Det utgjør over 60 prosent av hele Vestbredden. Intensjonen med avtalen var at området gradvis skulle føres over til palestinsk kontroll. Det har ikke skjedd.

Dermed er det helt utenkelig for Enosh sin pappa, Yoram Cohen å bo noe annet sted enn i bosetningen Ofra.

- Vi vil aldri flytte herifra. Det er helt urealistisk. Jeg har bygget dette huset med mine egne hender. Det kommer aldri til å bli en tilbaketrekking. Europeere og de som snakker om en palestinsk stat og tror at bosetterne bare kan dra, vet ikke hva de snakker om. Se på Gaza som er tatt over av ekstreme islamister. Dersom vi drar herifra vil det bli slik her også, mener Cohen.

Ulovlig

I 22 år har han og familien bodd i bosetningen Ofra. Like utenfor husdøra eier de vinranker som gir nok druer til å lage fire forskjellige viner. Alle oppkalt etter Cohen og konas sønner. På flaskene står det at vinen er produsert i Israel.

Det er det flere land og hjelpeorganisasjoner som reagerer kraftig på. Storbritannia anbefalte allerede i 2009 at varene som israelske bosettere lager på Vestbredden skal merkes som akkurat det. Sør Afrika uttalte nylig at de kun anerkjenner Israel som stat innen grensene fra 1948. Danmark fulgte opp med et ønske om å forby varer fra Vestbredden med merkelapper «Made in Israel».

LES: Utenriksminister Barth Eide vurderer Vestbredden-merking

For Cohen er storpolitikken i Europa helt uforståelig. Han er overbevist om at han har like stor rett til å bo på Vestbredden som palestinere. Og jorden han dyrker vindruene som bringer brød på bordet til familien var ifølge ham ikke i bruk da han flyttet til Ofra.

- Dere må se på fremtiden her uten oss til stede. Uten oss blir det uro. Det vil ødelegge freden fullstendig. Det er bosetningene som hindrer utviklingen av ekstrem islam. Det at vi er her bringer stabilitet, mener Cohen.

Yoram Cohen

VINPRODUSENT: Yoram Cohen er glad i vin, og glad i livet. Han er stolt over å ha bygget både familiens hus og dyrket fram vindruene slik at vinen de nå produserer har blitt prisvinnende.

Foto: Anne Vinding / NRK

- Dersom jeg visste at hvis jeg dro herifra så ville det bli fred og stille, så ville jeg dratt. Men ingenting vil bli bedre. Det er ikke plass til en stat til her. De palestinske selvstyremyndighetene burde styre der palestinerne bor, legger han til.

Palestinske venner

Cohen beskriver seg selv som omgjengelig og hyggelig. Han og kona har noen palestinske venner, og de vil gjerne unngå å leve i konflikt med palestinerne i nabolandsbyene.

Men det er lenge siden han møtte de palestinske vennene sine nå. Vennskapet har flere sider ifølge Cohen, og han har flere ganger følt seg lurt av sine palestinske kamerater.
Dermed er det også veldig lenge siden lille Enosh har møtt palestinske gutter og jenter. Ingen steder på hele Vestbredden møtes israelske og palestinske barn naturlig i løpet av oppveksten. De går på hver sine skoler, bor i forskjellige byer og spiller fotball på hver sine lag.

Enosh sine venner er i bosetningen, og når han og familien skal utenfor bosetningen handler de i israelske butikker, går på israelske kinoer eller besøker israelske slektninger i Israel.

- Jeg liker å sykle, lese og spille fotball. Jeg liker meg her. Jeg har alle vennene mine her, smiler Enosh.

Økonomi og religion

Han vokser opp med farens religiøse og økonomiske overbevisning om at Vestbredden ikke bare tilhører palestinerne. På vinprodusentens hjemmeside skriver faren at den omstridte bosetningen Ofra ligger på det samme området der Jakobs yngste sønn, Benjamin en gang bodde. I den samme teksten understreker han at det er funnet flere hundre år gamle vinpresserier i området – som beviser at jødene en gang hadde eierskap til jorden.

Samtidig var det økonomiske grunner som først førte ham til Vestbredden.

- For 22 år siden hadde jeg valget. Jeg hadde nok penger til enten en leilighet i Jerusalem eller et hus her. Jeg ville ha et hus, forklarer han.

FN-organisasjonen OCHA har flere ganger krevd at Israel slutter å legge til rette for at det skal være så økonomisk gunstig for israelere å bosette seg på det okkuperte Vestbredden. Organisasjonen holder spesielt øye med palestinernes leveforhold på Vestbredden og Gaza, og gjorde en undersøkelse i 2011 av palestinernes tilgang til drikkevannskilder.

Ofra Vestbredden

STILLE OG ROLIG: Selv om det kan være uroligheter på Vestbredden er livet inne i bosetningene stort sett rolig. I gatene er det ikke uvanlig å se israelske militære.

Foto: Anne Vinding / NRK

Resultatet var igjen nedslående: Av de 56 drikkevannskildene man kjenner til på Vestbredden er 9 av 10 i C-området – området som er kontrollert av israelerne. Dermed har vannkildene som en gang lå på landområder som palestinerne eide kommet under israelsk kontroll:

  • 30 drikkevannskilder er under full kontroll av bosetterne. – uten mulighet for palestinerne å komme til. Palestinerne har blant annet blitt holdt borte fra vannet med vold og trusler fra bosetterne.
  • 8 av drikkevannskildene var utilgjengelige for palestinerne grunnet muren eller gjerder satt opp av bosetterne.
  • 40 drikkevannskilder er også blitt benyttet som attraksjoner for israelske turister.

«Dette fører til kontroll over større landområder for bosetterne, det gir bosetterne arbeidsplasser og inntekt, og det normaliserer bosetninger blant befolkningen i Israel (…) Slike vannkilder har vært hovedkilden til vanning av jordbruksland og til husbruk», står det i rapporten.

OCHA Opt krever samtidig at Israel slutter å utvide bosetningene, lar palestinerne få tilgang til vannkildene igjen og begynner å etterforske og straffe israelere som er voldelige eller truende mot palestinere som vil bruke vannkildene og hindre turismeaktiviteter ved vannkildene.

Men kravene fra FN-organisasjonen har foreløpig ikke ført til store endringer i israelernes politikk. Cohen og familien ser lyst på fremtiden i bosetningen, og planlegger nye vinprodukter:

Familiebedriften blomstrer. Produksjonen har økt fra 800 flasker i året i 2002 til over 30.000 flasker i år. Til tross for at vinen er produsert på okkupert land har den ifølge hjemmesiden vunnet ni internasjonale vin-medaljer bare det siste året: Fem gull, tre sølv og en bronse.