Hopp til innhold

Kan bli lettere å adoptere fosterbarn

Regjeringen vil gjøre det lettere for fosterforeldre å adoptere. Det gjør de ved å åpne for at de biologiske foreldrene kan ha besøkskontakt med barnet, etter at en tvangsadopsjon er gjennomført.

Barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

– Vi tror mange barn ville synes det er en fordel å få en fast tilknytning, så de visste hvor de hørte hjemme, sier barneminister Anniken Huitfeldt. Barnevernet fremmer i dag svært sjelden saker om adopsjon, og sakene har ofte blitt avvist i domstolene.

Stor beslutning

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt
Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Adopsjon brukes ikke fordi det er en veldig alvorlig beslutning, det at man aldri får ha kontakt med biologiske foreldre, sier Huitfeldt. Når Regjeringen vil åpne for besøkskontakt er målet å gjøre det lettere å få gjennomslag for adopsjon, i stedet for bare omsorgsovertakelse.

Ved adopsjon får barna nye juridiske foreldre. Ved omsorgsovertakelse beholder biologiske foreldre foreldreansvaret. Det gir foreldrene rett til samvær, og mulighet til å kreve barna tilbake et ubegrenset antall ganger frem til barna fyller 18 år.

Åpen adopsjon

Ved åpen adopsjon slik Regjeringen foreslår mister biologiske foreldre både omsorg og foreldreansvar, men gis en viss mulighet til kontakt med barna. Regjeringen understreker likevel at åpen adopsjon bare er aktuelt der det er mulig å få til godt samarbeid mellom adoptivforeldre og biologiske foreldre.

– Jeg tror jeg har hatt det best uten å ha den kontakten, sier Linda Bakke Jensen (26). Bakke Jensen ble adoptert da hun var 2 år gammel. De biologiske foreldrene hadde rusproblemer og kunne ikke ta vare på henne.

– Jeg kom i en slags identitetskrise da jeg oppsøkte den biologiske familien min i 16-års-alderen. Da var det viktig at jeg på forhånd hadde et helt avklart forhold til hvor jeg hørte hjemme, sier Bakke Jensen. Hvordan kontakten skal være må vurderes i hvert enkelt tilfelle, mener hun.

Vanskelig samvær

Torunn Hauen Ask i Norsk Fosterhjemsforening er kritisk til forslaget.
-Både barna selv og fosterforeldrene sier samværet med de biologiske foreldrene er noe av det vanskeligste de opplever, sier Hauen Ask.

Hauen Ask mener barna har best av minst mulig kontakt med dårlige foreldre.
– Det er jo ikke uten grunn at barna er kommet i fosterhjem. Jeg regner med at de barna det er aktuelt å adoptere ikke kommer fra de letteste vilkårene, sier hun.

Barn på flyttefot

NRK Brennpunkt har avdekket at tusenvis av barn flytter gang på gang i fosterhjemsomsorgen, og at mange ender opp uten noen familie å høre til.
Barna må få trygghet for hvor de skal vokse opp, og fosterforeldre må være innstilt på å love livslang omsorg, mener Hauen Ask.

– Men er dette mulig uten adopsjon?
– Løsningen er at barnevernet gir mer støtte til fosterhjemmene, sier Hauen Ask.