NRK Meny
Normal

Trafigura-tank brant

17. august 2008 tok det fyr i en tank i havnen Tanjung Langsat i det sørlige Malaysia. I tanken lagret oljeforhandleren Trafigura et bensinprodukt.

Bilde fra tankbrannen på havnen Tanjung Langsat i Malaysia

Bilde fra tankbrannen på havnen Tanjung Langsat i Malaysia. Tanken inneholdt et bensinprodukt fra Trafigura.

Foto: Foto fra The Star, Malaysia

Oljeforhandleren hadde, gjennom sitt datterselskap Puma Energy, deltatt i oppbyggingen av anlegget, som sto ferdig i Tanjung Langsat i april 2008.

Tankbrann

Det var under rengjøring at brannen i tankanlegget startet. 17 800 m3 blyfri bensin brant opp og nabotanken tok etter hvert fyr. Tank to inneholdt nafta, et bensinprodukt som brukes som råprodukt i raffineringsprosesser.

Etterforskningsledelsen i Kuala Lumpur sier til NRK at brannen startet inne i tanken.

Hemmeligstemplet

— Vi har opptak fra overvåkningskamera på området som viser at brannen starter inne i tanken. Det er ingen ekstern tennkilde, sier Mr. Edwin, etterforskningsleder i saken. Han ønsker ikke å kommentere brannen utover å si at det finnes en tykk hemmeligstemplet rapport hos myndighetene i Malaysia om saken.

Økokrim involvert

Økokrim har fått henvendelser fra norske aktører om brannen i Malaysia, og undersøker nå saken.

— Vi har sendt en anmodning via Interpol til Malaysiske myndigheter om å få ut informasjon om brannen. Utover det har vi ikke ytterligere kommentarer, sier førstestatsadvokat i Økokrim Hans Tore Høviskeland

Likner Sløvåg

På tankanlegget i Tanjung Langsat var det også lagret det oktanforhøyende stoffet MTBE. MTBE ble også brukt i Sløvåg-lastene. Da ble det tilsatt coker gasoline for å forhøye oktantallet i det dårlige bensinproduktet.

Det har ikke lykkes NRK å bringe på det rene nøyaktig hvilke bensinprodukter Trafigura oppbevarte på anlegget i Malaysia, men beskrivelsene er svært like det Trafigura sier de leverte og vasket hos Vest Tank.

Åtte måneder etter brannen, i april 2009, inngikk Trafigura en avtale om enerett på bruken av hele anlegget i Malaysia.

Ingen kommentar

Trafigura ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men et kommunikasjons-firma, som ikke ønsker navnet sitt kjent i denne anledning, sender e-post til Brennpunkt-redaksjonen med en uttalelse på vegne av Trafigura.

I uttalelsen etter brannen bekrefter Trafigura at Tanjung Langsat Port eier og driver terminalen, og at de også lagrer og håndterer Trafiguras produkter på kontraktbasis. Videre skriver Trafigura at tankene som brant inneholdt henholdsvis 95 oktan blyfri bensin og nafta.

Kommunikasjonsbyrået til Trafigura sender også en pressemelding som PR-byrået Ruder Finn Asia laget etter brannen i Malaysia: