Trafigura-bot på 1 million euro

Selskapet bak den ulovlige giftdumpingen i Sløvåg i Gulen har fått gigantbot etter rettssak i Nederland.

Opprydning etter Probo Koala i Elfenbenskysten

Opprydding etter giftdumpingen fra Trafigura-skipet i Elfenbenskysten.

Selskapet Trafigura ble dømt for å ha brutt EUs regler for eksport av giftig avfall til Elfenbenskysten..

I tillegg til Trafiguras bot på 1 million euro, fikk kapteinen på skipet som dumpet avfallet fem måneders betinget fengsel. En Trafigura-ansatt som koordinerte den ulovlige rensingen og dumpingen av avfallet fra Amsterdam fikk en bot på 25.000 euro.

Les også: - Et hull i lovverket vårt
Les også:
Økokrim henlegger saken mot Trafigura

Selskapet er også dømt fordi avfallet ble liggende ubehandlet, og fordi de har forsøkt å skjule hvor farlig innholdet i avfallet er.

Det giftige avfallet skal ha drept minst 17 mennesker i Elfenbenskysten.

Eksplosjonen i Sløvåg

Trafigura var også sentral i tankeksplosjonen i Sløvåg i Gulen i slutten av mai i 2007.

Hele området var preget av en ubehagelig lukt og flere hundre mennesker ble syke med kvalme, irritert hals og irriterte øyner. Ingen fortalte hva som hadde vært på tankene.

I tillegg til å rense bensin for Trafigura, tok også Vest Tank imot et skipslast med svovelholdig avfall. Avfallet kom med skipet "Probo Emu".

Vest Tank hadde ikke tillatelse til å ta imot kautisk avfall og rense dårlig bensin. I etterkant av ulykken anmeldte Statens Forurensingstilsyn Trafigura for ulovlig import av avfall med skipet Probo Emu.

Økokrim måtte etterhvert henlegge saken mot Trafigura fordi avfallet ble produsert under ulovlig rensing av forurenset bensin i internasjonalt farvann. Det var dermed ikke noe lovhjemmel for å straffe selskapet.

– Vi har til fulle demonstrert et stort hull i vårt lovverk når noen begår kriminalitet i internasjonalt farvann, sa miljøminister Erik Solheim til NRK den gangen.

Avfall til Elfenbenskysten

Tre måneder før Trafigura sendte avfall med "Probo Emu" til Norge, sendte selskapet søsterskipet "Probo Koala" til Elfenbenskysten med en tilsvarende last.

Avfallet havnet på de åpne fyllingene i byen Abidjan.

100.000 mennesker hevder de ble syke, og minst 17døde. Trafigura har bekreftet at det var identisk avfall om bord i de to skipene, men har hevdet at det ikke var farlig avfall.

Ikke del av rettssaken

Dødsfallene i Elfenbenskysten var heller ikke en del av rettssaken i Amsterdam, der retten tok for seg anklager om brudd på europeisk miljø- og straffelov før skipet dro til det vestafrikanske landet.

– Dette er en rettferdig start. Det neste logiske steget er at Trafigura blir saksøkt for dumpingen i Elfenbenskysten, sier talsperson Mariette Hajono i Greenpeace.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt