NRK Meny
Normal

Super-flyktninger på vent

Hva gjør du når nettene sender tankene dine tilbake til elektriske støt og kjepper mot kroppen? Når du ikke lenger kan være hjemme uten å frykte for hvem som banker på døra? Eller når datteren din på fire år tegner en halshogd jente og fengsler?

Laster innhold, vennligst vent..

Hasan Abdulkhader Kassas og Siba og Saher Dakel flyktet fra borgerkrigen i Syria, og jublet da Norge sa at de fikk komme hit.

NRK Brennpunkt har tidligere i høst fortalt om hvordan utvelgelsen av superflyktningene i Libanon skjedde. Nettdokumentaren i denne artikkelen fortsetter der historien i Libanon sluttet. Hva skjedde med de utvalgte da de kom til Norge? Hva møtte dem da de endelig kunne være optimistiske for sin egen fremtid?

Nettdokumentaren i toppen av denne saken viser om drømmen deres ble virkelighet. På en nyskapende måte forteller nå NRK gjennom tekst, lyd og bilder hvordan flyktninger vi ønsker velkommen til Norge blir satt vent.

Start historien ved å klikke på bildet over.

(Navigér deg gjennom nettdokumentaren ved å bruke piltastene på tastaturet ditt eller hjulet på musepekeren.)

Katastrofe

Borgerkrigen i Syria er den verste humanitære katastrofen verden har sett dette årtusenet, sier FN. Etter tre og et halvt år med krig er nå hver tredje syrer på flukt - enten inne i sitt eget land, eller i et av nabolandene.

Tallene er grusomme:

  • Over 200.000 mennesker er drept. Flere tusen av disse er barn.
  • 3 millioner syrere har flyktet til naboland.
  • 3 millioner syrere er på flukt inne i sitt eget land.
  • Over halvparten av flyktningene er barn.

I Norge tar vi i år imot tusen kvinner, barn og menn som har flyktet fra Syria. Det har vært en bred politisk debatt om hvilke flyktninger Norge skal prioritere, og hvor mange Norge skal ta imot. Samtidig har det aldri vært større vilje til å motta flyktninger i Norge.

#MinFlukt

Hvert 4.sekund må et nytt menneske flykte fra krig i verden. De siste ukene har NRK fortalt flere av disse historiene.

Fortell gjerne din historie også her, eller del historien din eller dine tanker på sosiale medier med taggen #MinFlukt.

Neste år vil Norge ta i mot to tusen nye flyktninger fra Syria. Vil de bli møtt på samme måte som Saher og Siba som har flytte til Stavern? Eller som Hasan som nå bor i Oslo?

Historien om Saher og Sibar og Hasans første måneder i Norge får du ved å klikke på bildet øverst i denne artikkelen. Gjennom deres tanker og opplevelser får vi en innsikt om Norge - landet som blir kåret som verdens beste av FN gang på gang - også er det beste for folk som har blitt tvunget til å flykte fra Syria.