Skuddene i Kabul

Mannen som hadde kommandoen da Afghanistans første president ble drept bor i dag i Norge. Siden president-drapet i 1978 har det vært krig i Afghanistan.

Afghanistans presidentpalass + ekspresident

Afghanistans første president Sardar Mohammed Daoud Khan ble drept 28. april 1978 sammen med store deler av familien sin.

Foto: James A.Cudney/Svein Bæren / NRK

President Daoud Khan døde sammen med en rekke av sine familiemedlemmer om morgenen den 28.april 1978.

I forbindelse med kommunistenes kupp ble en ung sambandsoffiser ved navn Emamoddin Jomaddin sendt opp til presidentens palass denne morgenen sammen med en gruppe soldater.

NRK Brennpunkt har gjennom det siste året jobbet for å få klarhet i hva som skjedde på morgenen 28. april 1978. ”Skuddene i Kabul” utløste en krig som pågår fortsatt. Norske soldater deltar på åttende året.

Flyktet til Norge

Sambandsoffiser Emamoddin Jomaddin

Sambandsoffiser Emamoddin Jomaddin hadde ansvaret for den militære styrken som skjøt presidenten. Han lever i dag på Stord i Norge.

Foto: Svein Bæren / NRK

Sambandsoffiseren Emamoddin Jomaddin ble siden general. Da det sovjetstøttede regimet ble kastet fra makten flyktet mannen. I dag bor han i Norge, og han forklarer at hans oppdrag kuppnatten var å be presidenten om å overgi seg:

– Jeg var en som overleverte beskjeden til presidenten. Jeg gjorde det etter boka, med full respekt. Men dessverre, presidenten skjøt på oss når min høyre hånd var oppe med respekt til ham. Jeg ble alvorlig skadet og kameratene mine ble drept.

Atten drepte

Touran Assefy

Touran Assefy var øyenvitne da president Daoud ble drept.

Foto: Svein Bæren / NRK

Maktovertakelsen i presidentpalasset endte i et blodbad. Atten mennesker ble drept. Mange av dem var presidentens slektninger, og blant dem var også kvinner og barn. De befant seg sammen med presidenten og i et tilstøtende rom.

31 år senere er det ett overlevende øyenvitne fra rommet der presidenten og Emamoddin Jomaddin befant seg som forteller. Mannen heter Touran Assefy, og var en slektning av både president Daoud og den nå avdøde kongen. Han sier presidenten selv ikke var bevæpnet, men han forteller at en annen person i rommet avfyrte et pistolskudd mot soldatene som kom for å avsette presidenten.

Rapporterte til kuppmakerne

Emamoddin Jomaddin var kommandant på åstedet. Han forklarer at han ble alvorlig såret i skuddvekslingen som fulgte og dro rett til sykehuset. Når NRK Brennpunkt sjekker historien hans, er det enkelte ting som ikke stemmer.

Emamoddin Jomaddin dro ikke til sykehuset, han reiste rett til kuppmakernes hovedkvarter i radiohuset i Kabul for å avlegge rapport.

Dette forteller Dastager Panjsheri, som var en sentral person og en av kuppets ledere. Panjsheri sier lederne for kuppet diskuterte hva de skulle gjøre med president Daoud, da Emamoddin Jomaddin tok ordet og sa at presidenten nå var død. Jomaddin var såret i skulderen, men ikke mer alvorlig enn at han dro på møtet i Radiohuset for å avlegge rapport før han fikk behandling på sykehuset.

Konfrontert med dette, bekrefter Emamoddin Jomaddin overfor Brennpunkt at han var i Radiohuset for å avlegge rapport på dette tidspunktet.

Reportasjer ledet til undersøkelser

Journalist og seniorreporter i BBC Pashto Service, Daud Junbish, er opptatt av at landet må få åpenhet om krigshistorien som i mer enn tre tiår har preget landet.

Våren 2008 lagde Junbish en reportasjeserie på BBC radio der han tok for seg de første årene i den lange krigen. Da var det tredve år siden de sovjetstøttede kuppmakerne drepte president Sardar Mohammed Daoud Khan.

Stedet der President Daoud ble gravlagt var fram til nylig hemmelig, og til nå har ikke Afghanistan bearbeidet sin egen krigshistorie. Reportasjene fra Daud Junbish fikk nåværende president Karzai til å nedsette en kommisjon for å finne presidentens grav.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Massegrav i Afghanistan

I denne massegraven lå president Daoud og familien til de ble funnet høsten 2008.

Foto: Abdul Wali Baz

– Afghanistan har aldri fått tid til å stoppe opp og bearbeide traumene. Nå har vi hatt krig siden 1978, sier Daud Junbish.

Jakten på massegraven

Abdul Wali Baz

Abdul Wali Baz var med på å finne massegraven der levningene etter presidentfamilien lå.

Foto: Svein Bæren / NRK

I London bor Abdul Wali Baz, der driver han en italiensk restaurant. I 1978 var Wali Baz offiser i den afghanske hæren. Bror til Baz jobbet i presidentens livgarde og også hans far stod presidenten nær. Både Wali Baz selv, faren og broren ble arrestert under kuppet. Faren og broren ble senere henrettet.

Da president Karzai nedsatte en kommisjon for å finne massegraven med presidentfamilien, ble Abdul Wali Baz spurt om å delta. Baz dro til Afghanistan og håpet også å finne igjen sin far og bror.

Sin egen familie har han ennå ikke funnet, men flere massegraver fra tiden etter kuppet ble lokalisert etter en lang leteprosess. Også gjenlevende slektninger av president Daouds familie deltok i letingen etter gravplassen.

Graven ble funnet i fjor høst, klær, tannavstøpninger og en utgave av muslimenes hellige bok ”Koranen” i gull sikret identifikasjonen.

For noen måneder siden var det statsbegravelse for Afghanistans president Daoud, 31 år etter at han ble drept.