Quilombolaene

Quilombolaene er etterkommere av afrikanske slaver.

Representant for quilombolaene i Brasil.
Foto: Erling Borgen / NRK

Fram til 1700-tallet hadde portugiserne hentet hundretusener av slaver til Brasil fra Afrika. Mange av dem rømte fra plantasjene der de slavet for koloniherrene, og inn i jungelen der de etablerte bosettinger. Quilombo er betegnelsen på en slik bosetting. Quilomobolaer er i dag fremdeles betegnelsen på etterkommerne av slavene som rømte.

Dokumentar om quilomboene i Brasil: DOCUMENTARY ON BRAZIL: QUILOMBO COUNTRY

Hovedkonsentrasjonen av Quilombolaer i Aracruz Celuloses områder bor i og rundt byen Sao Mateus i den nordlige delen av delstaten Espirito Santo. Her følger viktige hendelser i konflikten mellom Aracruz Celulose og Quilombolaene:

November 2005: Hundrevis av quilombolaer marsjerer gjennom gatene i Sao Mateus i protest mot at Aracruz Celulose har okkupert deres landområder.

Artikkel hos regnskogbevelgesen om protest mot Aracruz: Brazil: Quilombolas protest against Aracruz Cellulose

Juli 2006: Rundt 500 quilombolaer okkuperer Aracruz Celuloses landområder i Linharinho, og kapper ned eukalyptustrærne som dekker over deres gamle gravplass. Dette var begynnelsen på prosessen for å få tilbake 9500 hekter (85% av dette besatt av Aracruz Celuloses plantasjer i dag), som INCRA (det brasilianske direktoratet for jordfordelingsspørsmål) har identifisert som Quilombo land i Linharinho-området.

Les mer om quilombolaenes landkrav: Quilombolas reclaim land from Aracruz

13. mai 2008: Quilombolaene drar til delstatshovedstaden Vitoria og demonstrerer utenfor IDAF (Instituto de Defeusq Agropecuaria e Florestal do Espirito Santo) på den nasjonale aksjonsdagen for Quilombolaene. De protesterer mot Aracruz og mot myndighetene fordi prosessen med tilbakeføring av land som INCRA holder på med, er midlertidig stanset etter press fra cellulose bedriftene.

INCRA har per i dag lagd ferdig tre rapporter som identifiserer følgende landområder for Quilombolaene:

Linharinho: 9500 hektar. Av dette 85% beplantet med Aracruz Celuloses plantasjer.

San Domingo: 11.000 hektar

San George: 13.000 hektar.

Til sammen i disse tre identifiseringsrapportene er det anslagsvis 13.000 hektar som Aracruz Celulose må gi tilbake til Quilombolaene. I tillegg er det reist krav fra en rekke andre Quilombo samfunn om å få tilbake landområder, men der er prosessen ikke kommet i gang.

Aracruz Celuloses beskriver konflikten med Quilombolaene kan leses her:

'Quilombola' demonstrators invade forest belonging to Aracruz Celulose in Conceição da Barra (ES)

Aracruz retakes possession of invaded area in Linharinho