Planla terror på Karl Johan

Dette bildet av nedre Karl Johans gate er tatt av japanske terrorister som planla en brutal gisselaksjon i Oslo.

I over 30 år har kunnskapen om hvordan Norge nesten ble rammet av en brutal gisselaksjon midt i hovedstadens paradegate vært en godt bevart hemmelighet.

De japanske terroristene spaserte rundt i Oslo med kamera rundt halsen, og forsøkte å se ut som turister. I virkeligheten tok de bilder av to terrormål, planla angrepsretninger og tegnet planskisser og portretter av personer de skulle ta som gisler.

Spanere fra overvåkingspolitiet fulgte hvert skritt de tre japanerne tok, og lyktes i å kopiere deres egne bilder og skisser. Det utgjør et enestående materiale, som du kan se i denne artikkelen.

De japanske terroristene hadde kommet langt i planleggingen av to parallelle gisselaksjoner: en mot den japanske handelsdelegasjonen i Karl Johans gate 5, og en mot Libanons konsulat noen hundre meter unna, i Prinsens gate 3.

Terroristbilde 5

Terroristene fra Japans røde arme tok dette nærbildet av Japans handelskontor i Oslo, som lå nederst på Karl Johans gate. I lokalene i andre etasje planla de en gisselaksjon.

Foto: Japans Røde Arme/POT

Gikk amok i Israel

Japans Røde Arme (JRA) var en svært beryktet og blodtørstig terrororganisasjon på 1970-tallet. Gruppen kjempet for en kommunistisk verdensrevolusjon som skulle tennes gjennom terroraksjoner over hele kloden.

Bare tre år før den planlagte aksjonen i Norge hadde tre terrorister fra gruppen gått amok på Lod-flyplassen i Tel Aviv i Israel. De fyrte løs med automatvåpen mot uskyldige reisende, og drepte 26 personer. 71 ble skadet. I løpet av noen få år hadde JRA gjennomført en rekke gisselaksjoner, drap og flykapringer over hele verden. De var blant de farligste terroristene som fantes.

Derfor ble det slått full alarm da overvåkingspolitiet i 1975 fant ut at tre av disse terroristene var på vei til Oslo. Det var tre unge men svært erfarne karer som kjørte av danskeferja i en dansk leiebil om morgenen den 1. mars 1975.

Lederen av gruppen, 25 år gamle Jun Nishikawa, hadde året før deltatt i angrepet på den franske ambassaden i Haag i Nederland. De japanske terroristene holdt ambassadepersonalet som gisler i 100 timer, mens de var i stadig skuddveksling med politiet.

Lekte turister i Oslo

Jun Nishikawa

Lederen for de japanske terroristene i Oslo - Jun Nishikawa.

Foto: STR / AFP

Sammen med de to andre JRA-medlemmene, Toshihiko Hidaka og Kazuo Tohira, ble Nishikawa holdt under oppsikt fra første skritt på norsk jord. Og spanerne fra overvåkingspolitiet ble vitne til svært profesjonell terroristvirksomhet.

Den tidligere PST-etterforskeren Thor Bjørnevog har 30 års erfaring med anti-terrorarbeid i Norge. Han er nå pensjonist, men har god kjennskap til aksjonen mot de japanske terroristene i 1975.

- Dette var terrorister i ordets rette forstand. De hadde jo vært med på terroraksjoner tidligere. Så her var det en helt genuin fare, sier han.

Japanerne tok inn på to ulike hoteller i Oslo – Savoy Hotell i Universitetsgaten og City Hotell i Prinsens gate – bare et steinkast fra det ene målet deres. Underveis byttet de mellom de to hotellene, for å gjøre jobben vanskeligere for eventuelle overvåkere.

Spanerne fra overvåkingspolitiet fulgte de tre japanerne som opptrådte som turister i Oslo. Ved Libanons konsulat stoppet de og fotograferte bygningen fra utsiden. De tok også bilde av inngangsporten og av en informasjonstavle i entreen.

JRA Prinsens gate 1

Ved det libanesiske konsulatet i Prinsens gate 3 tok de japanske terroristene dette bildet av fasaden.

Foto: Japans Røde Arme (JRA) / POT

Kommuniserte i kode

Den ene av terroristene gikk inn i selve konsulatet en kort tur. Senere fant POT en skisse som han tegnet etter dette besøket. Den viste en nøyaktig plantegning over alle rommene samt skisser med forbløffende portrettlikhet med dem som jobbet i konsulatet.

JRA Prinsens gate plantegning

Terroristene fra Japans Røde Arme lot som de skulle besøke Libanons konsulat, og laget denne plantegningen over lokalene med skisser av to av de ansatte.

Foto: Japans Røde Arme (JRA) / POT

Da de var ferdige i Prinsens gate ruslet japanerne ned Skippergata ett kvartal til Karl Johans gate 5, der den japanske handelsdelegasjonen JETRO holdt til. De stilte seg opp ved Kirkeristen og tok bilde av bygningen, med Oslo sentralbanestasjon i bakgrunnen. De tok også flere detaljbilder, men forsøkte ikke å gå inn i selve kontorlokalene.

Spanerne fra POT la merke til at japanerne brukte kode når de kommuniserte med sine oppdragsgivere, som var Japans Røde Armes kontor i Paris.

Etter tre dager var japanerne åpenbart ferdige med rekognoseringen og planleggingen i Oslo. De reiste videre til Sverige og Stockholm.

Arrestert i Stockholm

Etter alt å dømme fikk det svenske sikkerhetspolitiet Säpo beskjed fra sine norske kolleger om hvem som var på vei. I Stockholm ble de tre terroristene fotfulgt på samme måte som i Oslo. Og de svenske spanerne fikk se mye av det samme – JRA-folkene kartla seks ambassader, blant annet den japanske og østerrikske.

JRA Oslokart 1975

Denne kartskissen ble tegnet av terroristene fra Japans Røde Arme i 1975. Begge terrormålene - i Karl Johans gate og Prinsens gate - er tegnet inn, med mulige angrepsretninger.

Foto: Japans Røde Arme (JRA) / POT

5. mars gikk Säpo til aksjon. Jun Nishikawa og Kazuo Tohira ble arrestert, mens Toshihiko Hidaka greide å unnslippe.

Ingenting kom ut om at japanerne nettopp hadde vært i Oslo og kartlagt terrormål. Men JRA visste at planene var avslørt, og aksjonene ble derfor aldri gjennomført.

- Alvorlige konsekvenser

Thor Bjørnevog forteller at POT var overbevist om at planen var en koordinert gisselaksjon for å få frigitt medlemmer av terrororganisasjonen som satt fengslet i andre land.

- Dette var jo bygg som lå midt i sentrum av Oslo, så et angrep her ville fått alvorlige konsekvenser, sier han.

Thor Bjørnevog 1

Thor Bjørnevog arbeidet med antiterror i Overvåkings- politiet i over 30 år.

Foto: Bjørn Lien / NRK

Etter alt å dømme var planen å sette i verk samtidige gisselaksjoner i Oslo, Stockholm og København. Det ville i så fall ha blitt en av historiens mest spektakulære terroraksjoner.

Nishikawa og Tohira ble deportert til Japan der de ble fengslet. Men de ble ikke sittende lenge inne. Etter fem måneder stormet JRA-terrorister et kontorbygg i Kuala Lumpur i Malaysia, som blant annet huset den amerikanske og svenske ambassaden.

En av angriperne var Toshihiko Hidaka, en av terroristene som hadde vært i Oslo. De tok mer enn 50 gisler, og krevde at fem arresterte JRA-medlemmer – blant dem Nishikawa og Tohira – skulle løslates.

Omsider i fengsel

Japanske myndigheter ga etter for kravet, og de løslatte terroristene ble fløyet til Libya. Jun Nishikawa deltok to år senere i en flykapring. Så forsvant han og Tohira fra radaren i 20 år.

I 1997 satte japanske myndigheter inn en offensiv for å knuse restene av Japans Røde Arme. De klarte å spore opp Tohira i Libanon og Nishikawa i Bolivia. Begge ble arrestert og utlevert, og sitter den dag i dag i fengsel i Japan.

Den siste Oslo-terroristen, Toshihiko Hidaka, ble arrestert allerede i 1976 i Jordan. Kort etter begikk han selvmord i fengselet.

Japans Røde Arme utførte sin siste store terroraksjon i 1988 da de sprengte en amerikansk militær klubb i Napoli i Italia og drepte fem mennesker. I 2001 ble organisasjonen oppløst.