Hopp til innhold

Hever kvikksølv-ubåten

NRK Brennpunkt satte i 2005 fokus på et ubåtvrak utenfor Fedje som innholdt rekordstore mengder kvikksølv. I går besluttet regjeringen å heve ubåten.

Fedje-ubåten kvikksølvtank
Foto: Kystverket

I programmet Hitlers dødelige arv i 2005 avslørte NRK Brennpunkt at Ubåt 864 som i 1945 sank utenfor Fedje inneholdt så mye som 60 tonn kvikksølv. Ubåten ble funnet av Sjøforsvaret i 2003, og Mattilsynet gikk ut med advarsler mot å spise fisk fra området.

Les saken: Hitlers kvikksølv truer Nordsjøen

Kvikksølvet i ubåten skulle sendes fra Hitler-Tyskland til Japan for å brukes i våpenproduksjon. Men den 8. februar 1945 ble den tyske ubåten oppdaget av britene etter å ha forlatt Bergen havn. En torpedo senket U-864 utenfor Fedje.

Den store kvikksølvlasten er beregnet å kunne holde seg stabil i om lag 60 år, og er fordelt på 1800 støpejernsflasker i kjølen på ubåten. Nå har det gått 64 år, og havbunnen er forurenset. Man vet ikke nøyaktig hvor mange flasker som er ødelagt, men mesteparten av kvikksølvet er fortsatt intakt i støpejernsflasker om bord i vraket. Både lokale aksjonsgrupper og nasjonale fiskeri- og miljøorganisasjoner har engasjert seg kraftig for å få hevet vraket.

u-864

U-864 ved Fedje.

Foto: Geoconsult/Kystverket

Regjeringen snudde

Opprinnelig gikk Kystverket inn for å dekke vraket til med olivinmasse og la det bli liggende. Etter flere nye utredninger, har regjeringen nå snudd om på vedtaket. Ubåten skal heves, og bunnen skal etterpå tildekkes med rene masser.

Utredningene kom etter massiv kritikk mot tildekkingsvedtaket og ble gjennomført i 2007 og 2008 av Kystverket, med bistand fra Det Norske Veritas.

- Dette arbeidet har synliggjort ulike risikoelementer ved alternativene. Det er en helhetsvurdering, der risiko og kystbefolkningas og fiskerinæringas bekymring knyttet til en tildekkingsløsning har vært viktige elementer, som har ført fram til denne beslutninga, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i en pressemelding.

Helga Pedersen

Kystminister Helga Pedersen vil heve U-864.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Heiser flagget

På Fedje blir nyheten tatt imot med spontan jubel.

- Dette er en fantastisk gledens dag. Vi er veldig glade for dette. Helga Pedersen har valgt å ta uroen i befolkningen på alvor. Hun kom ut hit og hørte på oss, selv om Kystverket opprinnelig kom med en innstilling om å la ubåten ligge. Nå er vi veldig glade. Vi har heist flagg og spiller nasjonalsangen! jubler Listbeth Stuberg når Brennpunkt ringer. Stuberg har vært en av drivkreftene i Folkeaksjonen for heving av U-864 i årevis.

- Dette er en stor seier for demokratiet, i tillegg til en viktig seier for miljøet og livet i Nordsjøen, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbundet.

Han var sentral i arbeidet med å få omgjort tildekkingsvedtaket, og jobbet sammen med Frps Arne Sortevik for å få reist saken gjennom høringer i Stortinget i 2007.

- Helga Pedersen vil kunne se tilbake på dette vedtaket når hun en gang går av som statsråd, og si fornøyd til seg selv at hun utrettet noe konkret og viktig, sier Oddekalv.