- Finner jeg en jobb, blir det perfekt i Norge

– Vi vil ikke bare sitte og vente, sier spanske Victoria. – For å få ingeniørjobb må du emigrere, sier Eleni fra Hellas. Begge satser nå på Norge.

Victoria Hermosa og Eleni Kyriakidou

Victoria Hermosa fra Spania (til venstre) og Eleni Kyriakidou fra Hellas (til høyre) er begge på jakt etter arbeid i Norge.

Foto: Bo Brekke / NRK

I Spania er hver fjerde arbeidsløs, men der Victoria Hermosa bodde med mann og to barn, var det enda verre.

– I Almeria der vi bodde, var 40 prosent arbeidsløse. Det var svært vanskelig å fortsette i Almeria, sier Victoria. På norsk!

Må snakke norsk

Victoria Hermosa er utdannet jurist, og hadde en sikker jobb i en frivillig organisasjon med ansvar for bedriftens samfunnsansvar. I tillegg var hun innsamlingsansvarlig.

Men ektemannen som var bygningsingeniør, mistet jobben da krisen kom. Pablo Berzal fikk først en ny jobb, men så mistet han den også, for det var full stans på alle spanske byggeplasser. Derfor satset hele familien på Norge, der Pablo etter over 100 jobbsøknader fikk jobb.

Victoria sa opp sin sikre jobb i Spania, og reiste til Norge med mann og to døtre, for å satse på en ny framtid her. Men for Victoria er det vanskeligere å få jobb med den kompetansen hun har innen kommunikasjon og PR i tillegg til det juridiske, hvis ikke hun kan norsk.

Victoria Hermosa

I Spania ville livet vært på vent, sier Victoria Hermosa.

Foto: Privat

– Vi vet det er veldig viktig å lære å snakke norsk, så vi startet på norskkurs første uken vi var her, forteller Victoria Hermosa.

I tillegg til diverse norskkurs er hun nå inne i sitt andre «internship», for å forbedre norsken sin.

Også ektemann Pablo har lært seg norsk, selv om han i den første jobben han fikk som konsulent hadde engelsk som arbeidsspråk. Et år senere har han fått fast jobb i samme firma som prosjektingeniør, og da må han snakke språket.

Har brunost i matpakken

Victoria har vært i Norge i godt over et år nå. Døtrene på fem og to og et halvt år stortrives i barnehagen, og ser fram til sin andre snøvinter i Norge. De snakker bra norsk og er veldig integrert. Derfor vil ikke Victoria fortvile.

– Vi er integrert og lever som nordmenn. Vi går på ski, spiser brunost. Lager matpakke. Vi er vant til å spise varm mat, men vi må gjøre det samme som andre barn, for vi bor i Norge. Vi spiser makrell hver dag, sier Victoria med en liten latter.

– Norge er veldig bra, men jeg trenger også å finne en vanlig jobb. Da blir det perfekt i Norge, sier Victoria Hermosa.

I Spania er de veldig sinte

– Mange i Spania er veldig sinte hver eneste dag; over politikk, over sjefen på jobben, over en masse ting. Det er ikke bra for helsen, forklarer Victoria Hermosa.

Da mannen mistet jobben for annen gang, innså de at de måtte emigrere hvis han skulle få jobb. Arbeidsløs ville han gått på veggen av frustrasjon.

Hjemme i Spania sitter gamle bekjente av Victoria og Pablo med eller uten jobb og bare venter. Venter på bedre tider. De lærer seg å leve på mindre penger, men de er sinte.

– Jeg er ikke sint her. Her lærer jeg norsk og forsøker å finne en jobb. Det er positivt, mens livet i Spania ville være på vent, sier Victoria Hermosa.

Ingen fra kullet fikk jobb

Eleni Kyriakidou fra Hellas er i samme situasjon som Victoria. Hun jakter på en jobb i Norge. Hun tok eksamen som sivilingeniør på høyskolen i Thessaloniki i 2011. Verken hun eller noen av hennes kullkamerater fikk jobb i Hellas etter eksamen.

– I Hellas bygger ingen hus, for ingen vil kjøpe. Regjeringen har sluttet å bevilge penger til veier og andre større konstruksjoner. Så skal du jobbe som ingeniør, må du emigrere, sier Eleni.

Hun er gift med Yannis Soumpasis. Han spurte Eleni om hun virkelig ville jobbe som sivilingeniør. Hun svarte ja, og da begynte de å undersøke hvilket land de skulle emigrere til.

– Alle klaget, bortsett fra han i Norge

Yannis og Eleni

Eleni og Yannis satset på Norge.

Foto: Bo Brekke / NRK

På TV i Hellas så Yannis et program der man hadde intervjuet grekere som jobbet i en rekke ulike land i Europa.

– Alle sammen klaget over at livet var vanskelig, bortsett fra én, og han jobbet i Norge. Han sa at alt er bra. Arbeidsforholdene var bra. Leveforholdene var bra.. Jeg bestemte at jeg måtte spore ham opp og spørre hvorfor Norge er så bra, forteller Yannis.

Etter en uke klarte han å spore opp den fornøyde grekeren i Norge. De snakket sammen på Skype en rekke ganger. Han jobbet som lastebilsjåfør i Asko, og for et halvt år siden dro Yannis nordover for å begynne i samme firma.

Tre måneder senere fulgte Eleni etter til Norge med deres to år gamle sønn.

Håper på en sjanse

Norge har behov for sivilingeniører som Eleni, men dørene står ikke vidåpne av den grunn. Hennes problem er språket og at hun ikke har noe praksis siden eksamen. Hun forteller at hun har gått til selskaper og sagt «la meg jobbe gratis» for å få praksis.

– Min utfordring er å ta det første skrittet. Gi meg en sjanse, så skal jeg gjøre resten, sier Eleni offensivt.

Ektemann Yannis forteller han har lest at folk snakker mer og mer om Norge nå.

– Norge har blitt bestemmelsessted nummer én for immigranter. Ikke bare fra Hellas. Fra alle landene som har problemer, sier Yannis.

Mens solhungrige nordmenn flykter fra regn og kulde for å slikke sol under palmene i Spania, flykter spanjoler fra et land i krise til Norge for å finne en jobb og en fremtid her.