Hopp til innhold

Finn fram fakta selv

Undersøkende journalister er ikke smartere enn andre journalister eller folk flest for den saks skyld. Det viktigste verktøyet er tid. Tid til å undersøke ting ordentlig. Finne fakta og dokumentere alt. Feil i faktagrunnlaget velter enhver historie.

Undersøkende journalistikk

Tid er en avgjørende faktor når du er din egen undersøkende journalist. Skal du være sikker på å finne den egentlige sannheten må du bruke god tid, og finne fakta.

Foto: Illustratør : Elisabeth Johnsgård

Du hører rykter hver eneste dag. Folk presenterer sin side av historien. Du tror kanskje ting er slik eller slik. Det kan være et godt utgangspunkt for et stykke undersøkende journalistikk, men aldri noe annet enn et utgangspunkt.

Når vi i Brennpunktredaksjonen starter opp et prosjekt er noe av det farligste å ha en ferdig hypotese om sluttresultatet. Vi kan ikke gå i gang med en historie, der vi kun er ute etter å bevise et svar vi tror vi har på forhånd. Da kan vi fort glemme å stille kontrollspørsmål, vurdere flere sider av saken, og søke alt som er mulig av faktabevis både for og i mot. Det er fort gjort å bli sugd inn i sin egen teori, og da blir ofte sluttresultatet bare en teori, med konspiratorisk preg. Dermed er det hele en ikke-sak, og du er like langt.

Ethvert undersøkende oppdrag starter derfor med et åpent sinn, kanskje er det ikke slik du tror eller har hørt likevel. Det å jobbe som undersøkende journalist er som å legge puslespill. Brikkene må passe sammen før du er ferdig. Hvis ikke har du ingen sak.

De færreste journalister har bakgrunn fra politi eller forskning, men den undersøkende journalistikkens metode, har mange likhetstrekk med forskeres og politietterforskeres metoder.  I Graveskolens artikler skal du finne tips, råd og svar nok til at du kan bli flinkere til å finne svar på ting du lurer på, og kanskje ligger det en sak for Brennpunkt i det du holder på med. Send gjerne en e-post , hvis det er noe du lurer på.