NRK Meny
Normal

Danske Hells Angels rekrutterer ungdom i Norge

Rekrutterer unge gutter som fotsoldater og løpegutter i norske småbyer.

ungdomscrew hells angels

I Danmark har Hells Angels bygget opp ungdomsgjenger under navnet AK81. Medlemmene, som består av unge multikriminelle gutter, utfører kriminelle oppdrag i Danmark på vegne av Hells Angels.

Nå bekrefter norsk politi at Hells Angels har begynt å rekruttere til lignende ungdomsgjenger også i Norge.

Så langt har Brennpunkt registrert 40 medlemmer i AK81-lignende gategjenger i Stavanger, Kristiansand og Trondheim.

I Kristiansand har danske Hells Angels-medlemmer blant annet rekruttert medlemmer av et høyreekstremt miljø fra tettstedet Justvik. Disse styres døgnet rundt fra Hells Angels sitt klubbhus i Stavanger.

«Feilinformasjon fra politiets side»

Ifølge politiet skal et dansk Hells Angelsmedlem bosatt i Stavanger være en lederskikkelse for ungdomsgruppene i Stavanger og Kristiansand. De er strukturert etter modell fra danske AK81. Navnet AK81 er en forkortelse for Alltid Klar Hells Angels.

I en kommentar til Brennpunkt sier det danske Hells Angels-medlemmet at dette er feilinformasjon fra politiets side. Han hevder at AK81 ikke eksisterer i Norge og at han for øvrig er flyttet tilbake til Danmark, og nå er medlem av en dansk Hells Angels-klubb.

Brennpunkt har imidlertid bilder av flere danske medlemmer sammen med unge gutter fra det høyreekstreme miljøet i Kristiansand.

Guttene som politiet hevder er medlemmer i Hells Angels-styrte gjenger i Kristiansand og Stavanger, er kledd i spesielle Hells Angels-supportjakker merket Stavanger. De har allerede vært involvert i voldelige episoder både i Kristiansand og Stavanger.

Tyr til grov vold

Leif Vidar Bollestad, lederen av seksjon for organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt viser til at også den kriminelt belastede MC-klubben Bandidos har rekruttert ungdomsgjenger i Stavanger.

– Terskelen for å la seg provosere er svært lav hos begge teamene. Flere av crewmedlemmene har tidligere vist at de ikke har særlige sperrer for å ty til grov vold, mener Bollestad.

Han mener disse gategjengene for både Hells Angels og Bandidos blir brukt for å markere styrke, og at det er grunn til å frykte at alvorlige konflikter vil kunne skje i regionen.

(Saken fortsetter nedenfor bildet)

Hells Angels-fest

Norske Hells Angels-medlemmer i kø for å komme inn på 30-årsfest til Hells Angels København nyttårsaften 2010.

Foto: NRK Brennpunkt

Haster med å få satt i verk tiltak

Atle Roll-Matthiesen, leder for taktisk etterforskning i Kripos, sier til Brennpunkt at det er grunn til å ta rekrutteringen av disse ungdommene i Norge svært alvorlig.

Ifølge Roll-Matthiesen har AK81 i Danmark blitt brukt av Hells Angels for å kjempe mot konkurrerende kriminelle miljøer.

– Vi må være føre var, før ungdom blir brukt av Hells Angels på samme måte i Norge, sier Roll-Matthiesen.

Han mener det haster med å få satt i verk tiltak både for å få disse ungdommene ut av Hells Angels-systemet, men også hindre videre rekruttering.

Brennpunkt har vært i kontakt med Rune Olsgaard, som er offisiell talsmann for Hells Angels i Norge. Han avviser at det finnes AK81 i Norge.


XSLT - RSS til HTML