Jordras midt mellom bolighus på Vassenden i Jølster kommune
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Gjenopplev det dramatiske væråret 2019

Storm, skybrudd, jord- og snøras, varmerekord. 2019 har vært et hendelsesrikt år når det gjelder været i Norge. Scroll nedover og gjenopplev noen av de dramatisk hendelsene.

Væråret 2019

2019 har i Norge vært år med dramatiske værhendelser. Selv om ingen enkelte hendelser kan knyttes til klimaendringene, mener ekspertene at vi opplever mer ekstremvær nå fordi klimaet forandrer seg.

Scroll nedover og gjenopplev noe av 2019-været

2. januar - Tamokdalen

Fire døde i snøskred

2. januar gikk et snøskred i Tamokdalen i Troms. Fire skiløpere, tre finske menn og en svensk kvinne, mistet livet. Skredet gikk i et bratt område med en helningsgrad på 40 grader. – Jeg er redd vi kommer til å se mer av slikt i fremtiden, sier skredspesialist Frode Sandersen. Redningsarbeidet var svært vanskelig, og den siste av de omkomne ble først funnet over et halvt år senere.

Skredet gikk i svært bratt terreng

16. februar - Vareid

Storm herjet i Nordland

14. februar feide en sterk storm med vindkast på over 35 m/s inn over de nordlige delene av Nordland. Gjennom flere dager herjet stormen. Løse gjenstander, tak og fasadeplater blåste av bygninger, og trær veltet over veier. Folk ble bedt om å holde seg innendørs og ferger og fly ble innstilt.

Stormen avtar i Nordland

23. mars - Hustadvika

«Viking Sky» i havsnød

I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet «Viking Sky» ut en mayday-melding om motorstans i Hustadvika i Møre og Romsdal. Skipet hadde 1373 personer om bord, blant dem 915 passasjerer. Det var opp mot liten storm og svært høye bølger i området. Været var så ille at to redningsskøyter som skulle bidra, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet. Helikoptre ble satt inn for å evakuere passasjerer. Passasjerene ble heist opp en etter en og fløyet til land. I løpet av kvelden og natta ble over 470 personer evakuert. I en foreløpig rapport fra Havarikommisjonen kom det frem at «Viking Sky» bare var én skipslengde – drøyt 200 meter – fra å gå på grunn.

Den enorme redningsaksjonen

26. juni - Oslo

Skybrudd i Oslo

26. juni ble det målt ny nedbørsrekord i Oslo med 22 millimeter på 10 minutter. Flere biler ble ødelagt av trær som veltet i regnstormen. Regnskyllet kom overraskende på meteorologene som først en halvtime før skjønte hva som var i gjære. Oslo kommune måtte advare folk om å bade i fjorden fordi regnskyllet førte avløpsvann ut i sjøen og dermed E. coli-bakterier.  

Statsmeterologene var ikke forberedt på styrtregn

27. juli - Laksfors

Varmerekord ikke godkjent

I slutten av juli var det hetebølge over store deler av landet. Lørdag 27. juli ble det målt 35,6 grader i Laksfors i Nordland. Det var tangering av den norske varmerekorden, satt i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970. Etter å ha undersøkt målingen fra Laksfors nærmere, valgte Meteorologisk institutt å underkjenne rekorden. Grunnen er at det var for mye grus og vegetasjon rundt målestasjonen, noe som gjør at det blir varmere.

Tangering av historisk varmerekord ble ikke godkjent

28. juli - Kvaløya

Varmeste tropenatt noensinne

Natt til søndag 28. juli ble registrert tropenatt på 20 målestasjoner i Sør-Norge. Tropenatt betyr at temperaturen aldri faller under 20 grader. Varmest var det på Kvaløya i Nordland. Der ble det målt 26,1 grader, som den laveste temperaturen i løpet av natten. Det er ny rekord for Norge. Den tidligere rekorden var fra 9. juli 1933, da det var 25,5 grader i Halden.

Jubler for rekordvær

30. juli - Vassenden

Leir- og jordras i Jølster

Kraftig regn førte til at det gikk flere store leir- og jordras i Jølster. 55 år gamle Ingar Sægrov mistet livet etter at bilen hans ble tatt av et ras mens han kjørte på E39 og feid ut i Jølstervannet. Over 150 personer måtte evakueres. Flere steder var husene bare noen titalls meter fra å bli tatt av raset.  

Jordras i Jølstra

29. august - Oslo

Lyn og torden skapte kaos

Fra kl 22.00 28.august til kl 10.00 29. august ble det registrert omtrent 20.000 lyn fra Aust Agder til Hedmark. Opp mot 10.000 husstander mistet strømmen i Oslo og Akershus. Lynnedslagene og det påfølgende regnværet førte til innstilte tog og store oversvømmelser. På Torshov i Oslo «danset» et kumlokk i gaten på grunn av vannet som fosset i rørene.

Kraftig lyn og torden skapte kaos på østlandet

5. september - Mannen

Veslemannen raste

Fjellpartiet Veslemannen var en svært rasfarlig del av fjellet mannen. Det var blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009. Familiene som bodde i det rasutsatte området var blitt evakuert 16. ganger gjennom årene. Etter kraftig regn gikk torsdag 5. september det største raset noen gang og 54.000 kubikkmeter raste ut. NVEs sjefgeolog Lars Harald Blikra sa at store deler av fjellpartiet hadde rast ut. Familiene som bor under kunne puste lettet ut.

Store deler av Veslemannen har rast

16. september - Surna

Sauer druknet i flom

16. september gikk elva Surna over sine bredder etter enorme mengder regn i området. Elven tok med seg sauer og kyr som beitet på jorder. Vannet kom så fort at bøndene ikke rakk å reagere. Resultatet ble at husdyr ble tatt av flommen. Mange ble reddet i dramatiske aksjoner, men rundt 70 av sauene druknet, og flere kyr døde også.

6. november - Tromsø

Snørekord i Tromsø

Onsdag 6. november ble det målt 70 centimeter snø i Tromsø. Så mye snø så tidlig på vinteren har det bare vært én gang før i Tromsø. I oktober 1922 var det 83 cm snø utenfor værvarslingen i Tromsø.

Enorme snømengder i Tromsø

10. desember - Bergen

Fløibanen traff tre

Mandag 10. desember ble Norge fra Rogaland til Finnmark truffet av storm. Nesten alle fjelloverganger ble stengt og i Drivdalen på Dovre ble det målt vind i kastene på 153 km/t. I Bergen kjørte Fløibanen på et tre som hadde veltet over banen.

Uvêr i Sør-Noreg: Fløibanen krasja rett i eit tre

Også internasjonalt har 2019 vært et dramatisk år for klimaet.

– 2019 har vært et foruroligende år, for det er så mange worst case-varsellamper som har begynt å blinke samtidig, sier forsker Bjørn Samset i Cicero til NRK.