Hopp til innhold

– Sterkt beklagelig

Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet vil stoppe utvidelsen av et av de største grustakene på Østlandet. De slakter håndteringen av saken i Ringerike kommune.

Kurt Oddekalv

En engasjert Kurt Oddekalv ser på reguleringsplanen for området ved Hensmoen sammen med beboere. Heen grustak skal utvide området de benytter til sin drift.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Idyllisk badeplass Vesletjern

Den idylliske badeplassen kan bli ødelagt om grustaket blir utvidet med nærmere 900 dekar, sier innbyggerne ved Hensmoen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Norges Miljøvernforbund mener Ringerike kommune har håndtert en mulig utvidelse av et grustak ved Hensmoen svært kritikkverdig.

Heen grustak skal utvide med nærmere 900 dekar, noe som tilsvarer 160 fotballbaner. Både turområder og badeplasser vil bli ødelagt.

Kurt Oddekalv mener at Ringerike har altfor gamle kommuneplaner som ikke er godkjent av Miljøverndepartementet og vil slåss mot utvidelsen.

– Hva er best for fellesskapet? Det er bra kvalitet på naturområdet her i tillegg, sier han retorisk.

Han mener det er viktige friluftsinteresser som taper i møte med industri, dersom utvidelsesplanene blir gjennomført.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Thorgeir Lafton

Jan Thorgeir Lafton bruker turområdet aktivt. Nå frykter de at grustaket skaper store åpne sår i området.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– En ting er å utvide, men dette blir altfor stort i forhold til hvor lite friluftsområdet her er. Det skaper mye støy og trafikk. Et grustak er noe av det verste du kan blande med bebyggelse, særlig når barn har dette i nærmiljøet sitt.

Det sier Eva Liell. Hun er blant dem som har etablert Miljøvernforbundet Hønefoss, for å få hjelp til behandlingen av denne saken.

Ordfører: – Ikke kommunal skandale

Oddekalv sier at kommunen ikke har håndtert reguleringsplanen for området riktig, og at reguleringsplanen fra 1994 til år 2000 er foreldet.

Ordføreren i Ringerike erkjenner at det har tatt lang tid å behandle saken, men avviser påstandene om ulovligheter.

– Jeg tar ikke stilling til Oddekalvs uttrykk om at dette er en kommunal skandale. Det er deres syn. Så kan jeg bekrefte at det er etterspurt dokumentasjon fra tidligere tider og som det har vært utfordringer å fremskaffe, svarer ordfører Kjell B. Hansen (Ap) i en e-post til NRK.no.

Video Kjell B. Hansen

Ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen, erkjenner at det har vært vanskelig å finne de relevante dokumentene, og inviterer til møte for å orientere Norges Miljøvernforbund.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Hvordan kan det ha seg at det ikke finnes dokumenter i denne saken slik at man kan gå tilbake og se hvilke vedtak som er gjort?

– Vi har forholdt oss til at dokumentasjonen fra 1994 er i tråd med regelverket.

Før det har det vært problemer med å finne opphavsdokumentene som ligger til grunn for grustaket, men det er begrunnet i arkivare forhold, forklarer ordføreren.

– Men det er sterkt beklagelig at dokumentene ikke finnes. Det betyr ikke at de ikke eksisterer, men vi har valgt bort å prioritere ressurser til å lete frem dette, så lenge man har realiteter fra 1994.

Hansen sier også at kommuneadvokaten har vurdert saken, og at kommunens utgangspunkt er at planene i det aktuelle området er lovlig fattet og gjeldende.

– Nå pågår jo uansett en ny prosess som da ikke er avsluttet. For øvrig har jeg tilbudt Oddekalv å presentere vurderingene i formannskapet, som et av temagrunnlagene for pågående kommuneplanarbeid. Dette takket han ja til, og når dette vil skje vil avtales nærmere.