NRK Meny
Normal

Vil starte ny steinerskole

HURUM (NRK): En steinerskole er under planlegging i Hurum. Det skjer kort tid etter at 80 elever mistet skoleplassen sin da steinerskolen i nabokommunen gikk konkurs.

Sund og Haug

STEINERSKOLE: Håken Sund og Merethe Haug ønsker å starte steinerskole i det gamle kommunehuset på Klokkarstua i Hurum.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I oktober 2015 stod plutselig 80 elever uten skoleplass og 30 lærere uten jobb da Røyken videregående Steinerskole gikk konkurs. Kort tid etter startet planleggingen av en ny steinerskole. Denne gangen på Klokkarstua i Hurum.

– Så fort vi skjønte at vi ikke klarte å redde Røyken videregående skole, begynte vi å jobbe med ideen om å starte opp, sier Merethe Haug.

Hun har blant annet sammen med Håken Sund startet selskapet Oslofjorden videregående Steinerskole AS.

– Lavere utgifter

De ønsker å starte en steinerskole i det gamle kommunesenteret i Hurum, som står tomt etter at det nye rådhuset åpnet i Sætre i 2013.

Røyken videregående skole gikk konkurs fordi de ikke klarte å betale husleien til Olav Thon-gruppen. Det vil ikke skje igjen, garanterer initiativtakerne.

Håken Sund

Håken Sund har satt opp budsjetter for den nye steinerskolen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi vet at vi får kjøpt dette bygget rimeligere enn det som var vilkårene i Røyken. Vi ser hvilke statsmidler som kommer inn til hver elev, og ut ifra det er det mulig å sette opp et budsjett, sier Håken Sund.

– Ingen elever vil risikere å måtte slutte midt i et skoleår?

– Nei, svarer Sund.

Vil bli et kulturelt møtepunkt

Initiativtakerne ønsker å starte opp allerede til høsten, men ifølge avdelingsdirektør Einar Simonsen Plahter i Utdanningsdirektoratet kan de tidligst begynne høsten 2017. Grunnen er at det tar tid å behandle søknaden.

I tillegg til videregående skole er det planer om at bygget skal bli et kulturelt møtepunkt i bygda.

– Vi ser for oss en kafé der blant annet pensjonister og barselgrupper kan møtes. I tillegg kan vi arrangere kurs. Det er nesten ikke grenser for hva vi kan fylle huset med, sier Merethe Haug.

Hun sier de vil starte opp så fort de har kjøpt huset av nåværende eier.