NRK Meny
Normal

Vil ha omstart for minnested

Kunsteksperter mener myndighetene har opptrådt ufølsomt, og sier arbeidet med et nasjonalt minnested for 22. juli-terroren må starte på nytt. Det skriver Dagbladet.

Minnesmerket

Flere tar nå til orde forå skrinlegge det omstridte minnesmerket på Sørbråten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Planen var opprinnelig at det nasjonale minnestedet på Sørbråten, like ved Utøya, også skulle stå klart til fireårsmarkeringen.

Sterke protester fra lokalbefolkningen i området, som har varslet rettssak, har sørget for at prosessen er utsatt minst ett år. Utformingen og plasseringen til minnestedet er nå til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Naboene får nå støtte fra en rekke kunst- og kultureksperter.

– Det er en god idé å starte på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes til Dagbladet.

– Nå har man lært å lytte til alle måtene å ytre sorg på. Fram til nå har ingen helt hatt respekt for den sorgen beboerne i Utvika har hatt. Der begikk myndighetene en feil, legger hun til.

Flere år fram i tid

Moxnes tar nå til orde for å skrinlegge planene om et minnested på Sørbråten, planer hun synes kom på plass altfor tidlig i sorgprosessen.

– Monumentet passer bedre flere år fram i tid enn det gjør nå. Da vil kanskje lokalbefolkninga være stolte av det. Nå synes jeg man skal la dette ligge litt, starte på nytt og få med beboerne fra starten av, sier hun til avisen.

Også kunstanmelder Lars Elton kritiserer prosessen rundt minnesmerket.

– Det er en manglende offentlighetskultur rundt denne prosessen. De som har styrt arbeidet rundt minnesmerket har ikke forstått hvor følsom saken er, sier Elton.